ГоловнаСуспільствоВійна

Командування ВПС не підтвердило політ бомбардувальника над Донбасом (оновлено)

Спостерігачі СММ ОБСЄ заявили, що бачили над непідконтрольною територією Ту-95 чи Ту-142.

Командування ВПС не підтвердило політ бомбардувальника над Донбасом (оновлено)
Наблюдатели ОБСЕ (архивное фото)
Фото: 112

Спостерігачі Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ зафіксували над окупованою частиною Донбасу польоти літака Ту-95 чи Ту-142.

Про це йдеться у звіті місії за 18 лютого.

"О 10:00 15 лютого, перебуваючи на південно-західній околиці Старобешевого (не контрольований урядом, за 32 км на південний схід від Донецька), СММ побачила об'єкт на південний схід від свого місця розташування, що летів з південного заходу на північний схід... СММ визначила його як чотиримоторний турбогвинтовий літак із стрілоподібним крилом (імовірно, Ту-95 чи Ту-142)", - йдеться в повідомленні.

Зазначають, що з 10:50 до 11:10 спостерігачі СММ у районі на північний захід від Любівки (раніше Ленінське, не контрольоване державою, за 43 км на південний схід від Донецька) побачили літак (ймовірно, Ту-95 чи Ту-142) на схід від свого місцеперебування, який летів з півночі на південь і назад.

Повітряний простір над Донбасом закрито після катастрофи рейсу МН17, збитого з російської установки "Бук".

Оновлення. Командування Повітряних сил Збройних Сил спростовує інформацію про виявлення військового літака над не підконтрольних українському уряду територіях Донбасу. Про це йдеться в повідомленні прес-служби командування.

"У мережі Інтернет деякими інформаційними інтернет-виданнями поширюється інформація, що нібито 15 лютого 2019 року в повітряному просторі України в районі проведення ООС спостерігався проліт літака Повітряно-космічних сил РФ типу Ту-95. Перевіривши вищевказану інформацію, повідомляємо, що вона не відповідає дійсності", - сказано в повідомленні.

Командування зазначило, що чергові сили протиповітряної оборони щоденно несуть бойове чергування і готові швидко і своєчасно реагувати на будь-яку агресію з повітря.

Оновлення 17:10. Штаб операції Об'єднаних сил підтвердив політ літака збройних сил Росії Ту-142 за 10 кілометрів від кордону з Україною, однак український кордон і український повітряний простір лайнер не порушив. Про це повідомив прес-центр ООС.

"15 лютого 2019 черговими підрозділами радіотехнічних військ Об'єднаних сил о 9:56 в районі аеропорту "Таганрог" була виявлена повітряна ціль, ідентифікована як дальній протичовновий літак Ту-142 збройних сил Російської Федерації. Літак здійснював тестовий політ навколо аеродрому "Таганрог" з наближенням до державного кордону України на відстань до 10 км", - сказано в повідомленні.

Протягом всього маршруту літак супроводжувався радіолокаційними станціями радіотехнічних військ Об'єднаних сил.

Нагадаємо, раніше безпілотник ОБСЄ зафіксував 33 танки в Луганській області.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram