Зонд New Horizons долетів до астероїда Ультіма Туле на околиці Сонячної системи

Це найдальший космічний об'єкт, який коли-небудь досліджували люди.

Зонд New Horizons вранці 1 січня долетів до астероїда Ультіма Туле на околиці Сонячної системи.

Про це повідомили в NASA.

Фото: NASA

Видання N+1 зазначає, що New Horizons - перший космічний апарат, що пролетів повз Плутон на близькій відстані. Завдяки зібраних за кілька днів даних астрономи дізналися, що на Плутоні є кріовулкани, льодовики, гірські ланцюги і ознаки підповерхневого океану, а також вперше побачили його супутники Харон, Ніхту, Гідру і Кербер в деталях.

Після прольоту в 2015 році керівництво місії вирішило в період з 2016 по 2021 рік досліджувати пояс Койпера, що розташований на відстані 30-55 астрономічних одиниць від Сонця і містить тіла, що залишилися після формування Сонячної системи.

Об'єкт Пояса Койпера 2014 MU69, або Ультіму Туле, - це транснептуновий об'єкт, що здійснює один оберт навколо Сонця за 295 років.

140-секундний проліт повз Ультіму Туле відбувся 1 січня о 5:33 за Гринвічем, мінімальна відстань до об'єкта становила близько 3500 кілометрів.

Фото: NASA

Під час зближення наукові прилади і камери апарату повинні показати, зі скількох насправді тіл складається об'єкт, чи є у нього супутник або пилові кільця, розповісти про геологічні особливості, топографію і склад поверхні і наявність у них газової коми. Передача зібраних даних на Землю триватиме до осені 2020 року.

Вивчення цього об'єкта є центральним, але не єдиним завданням апарату - він буде досліджувати здалеку ще близько 30 об'єктів пояса Койпера, а також проводити вивчення плазмового, газового та пилового середовища навколо себе.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram