ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

МОЗ: заборона на відвідування шкіл нещепленими дітьми законна

Відомство закликало не піддаватися на протести "антивакциністів".

МОЗ: заборона на відвідування шкіл нещепленими дітьми законна
Фото: childbrand.ua

Міністерство охорони здоров'я наполягає, що заборона на відвідування шкіл дітьми, які не були щеплені, є законною, і закликає місцеві органи влади не піддаватися на протести "антивакциністів".

Про це йдеться в фейсбуці МОЗ у зв'язку з протестом батьків в Одесі. Там до будівлі мерії прийшли батьки дітей, яких не пустили в школи міста через відсутність щеплень від кору. Одесити розцінюють ситуацію, що склалася, як порушення конституційних прав громадян на освіту.

МОЗ заявляє, що нічиї права не порушуються.

У минулі роки діти, чиї батьки не забезпечили своєчасне отримання щеплень, могли відвідувати дитячі виховні, навчальні та оздоровчі заклади через недосконалість чинного законодавства. Ба більше, відмови керівників установ приймати таких дітей прирівнювалися до порушення права на освіту, яке закріплене в Конституції України.

Ситуація змінилася з прийняттям нового закону "Про освіту". У статті 9 цього закону передбачена не тільки очна форма отримання освіти, а й сімейна (домашня). Вона передбачає організацію освітнього процесу дітей самостійно їхніми батьками для отримання формальної (дошкільної, повної загальної середньої) освіти. Згідно із законом, відповідальність за отримання освіти дітьми на рівні не нижчому за стандарти освіти несуть батьки, оцінка результатів навчання здійснюється відповідно до законодавства. Різні форми отримання освіти є тотожними.

Міністерство також зазначає, що, відповідно до чинних законів, громадяни України зобов'язані проходити медичні огляди та щеплення у передбачених законом "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення" випадках. Він визначає щеплення від поліомієліту, туберкульозу, дифтерії, правця, кашлюку та кору обов'язковими для всього населення, вказують у відомстві. Обов'язковість щеплень також встановлюється законом "Про захист населення від інфекційних захворювань".

Згідно з ним, дітям, які не отримували щеплень відповідно до встановлених календарем дат (зокрема, щеплення від кору у віці 12 місяців і 6 років), відвідування дитячих закладів не дозволено, крім випадків, коли щеплення не були проведені за медичними показами.

Таким чином, усі рішення місцевого самоврядування та адміністрацій навчальних закладів про недопуск до очної форми навчання дітей із невиконаним календарем щеплень, наполягають у Міністерстві охорони здоров'я, цілком законні і ніяк не порушують права громадян України.

Міністерство просить батьків бути уважними в рішенні цього питання, оскільки відмова від забезпечення дитини освітою в одній з встановлених законодавством форм трактується як ухилення від батьківських обов'язків і тягне за собою відповідальність згідно з чинними законами (Сімейний кодекс ст. 155 ч. 4).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram