ГоловнаСуспільствоЖиття

Тилігульський лиман знову з'єднали з Чорним морем

Будівельникам іще належить облицювати береги каналу, щоб він не обсипалися.

Тилігульський лиман, що на території Одеської та Миколаївської областей, з'єднали з Чорним морем.

Про це повідомляють на сторінці регіонального ландшафтного парку "Тилігульський" у Фейсбуці, передає "Інтерфакс-Україна".

"Будівельникам ще належить облицювати береги каналу, щоб вони не обсипалися. Остаточний термін завершення реконструкції каналу - 2018 рік. Але вже зараз із моря в лиман зайдуть гідробіонти, а навесні на обводнених островах зможуть загніздилися колоніальні поселення птахів", - йдеться в повідомленні.

Зі свого боку, в Одеській облраді повідомили, що з'єднувальний канал між лиманом і морем був відновлений у районі села Сичавка Лиманського району Одеської області. Там пройшло виїзне засідання, присвячене проведенню реконструкції з'єднувального каналу між лиманом і Чорним морем.

"Зараз завершується найскладніший етап будівництва на морській частині об'єкта - це спорудження бун, які будуть зупиняти наносні породи, приборкувати течію і не допускатимуть замулення з'єднувального каналу. Фактично побудовано три буни, і тепер ми отримали можливість пустити першу морську воду в лиман", - розповів голова Одеської облради Анатолій Урбанський.

Реконструкція з'єднувального каналу почалася у 2016 році. До цього через замулювання, починаючи з 2007 року, лиман мілів, а солоність води в ньому істотно зросла. Передбачається, що з'єднання лиману з морем дозволить оздоровити водойму.

Тилігульський лиман розташований на території Одеської та Миколаївської областей. Його довжина - близько 80 км, ширина коливається від 200 метрів до 3,5 кілометра, глибина сягає 19 метрів. У лиман впадає річка Тилігул. На східному і західному берегах лиману розташовані два однойменні регіональні ландшафтні парки: Тилігульський регіональний ландшафтний парк (Одеська область) і Тилігульський регіональний ландшафтний парк (Миколаївська область). Тилігульський лиман входить у міжнародний список водойм Рамсарської конвенції про захист водно-болотних угідь.

Нагадаємо, минулого року в Одеській області вручну з'єднали лиман Шагани з морем.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram