ГоловнаСуспільствоЖиття

Умеров: Україна зараз повинна боротися не за населення, а за територію

"Тій більшості, про яку ви говорите, все одно де жити".

Умеров: Україна зараз повинна боротися не за населення, а за територію
Фото: Макс Трбухов

Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров, звільнений з російського ув'язнення, вважає, що зараз Україна повинна боротися не за населення, а за територію.

Про це він заявив в інтерв'ю "Цензор.НЕТ".

"Українського населення в Криму немає. Є окремі українці. Але 600 тис. українців, які там за статистикою, їх реально немає. Вони всі російські, або проросійські. Тобто йдеться про те, що населення може виступити проти? Так вони вже виступили проти нас: вони здали територію України іншій державі. Вони перейшли до складу іншої держави разом з моєю землею. Якщо їм подобається Росія, вони можуть спокійно перебратися в будь-який регіон, починаючи від Далекого сходу і закінчуючи Москвою або Санкт-Петербургом. На будь-яку територію РФ. Те, що зараз я сказав, - це емоції", - сказав Умеров.

Він також зазначив, що нинішня демографічна ситуація в Криму, на його думку, склалася штучно.

"Є територія. На цій території сформувався народ. Територію захопила інша держава чи інший народ. У 1944 році депортували поголовно, і нинішня демографічна ситуація в Криму склалася штучно, насильно. Якщо є можливість від цього позбутися, то потрібно позбавлятися. І Україна зараз повинна боротися (це моя думка!) не за населення, а за територію. Вона повинна повернути свою територію. А тій більшості, про яку ви говорите, все одно де жити. Китайці прийдуть - вони паспорти китайські отримають. Адже рухають уперед всіх, якісь політичні процеси виробляє 1% населення. А 99% орієнтуються або живуть за правилами, які їм дарує або готує доля", - додав Умеров.

Нагадаємо, російська окупаційна влада видала заступників голови Меджлісу Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова Туреччині завдяки домовленостям, досягнутим за підсумками візиту президента Реджепа Ердогана в Україну.

Умерова звинувачували в закликах до сепаратизму за слова про те, що Крим повинен бути українським. За версією слідства, в березні 2016 року Умеров виступив в ефірі телеканалу ATR. Потім його запис опублікували в інтернеті, після чого він став підозрюваним за частиною 2 статті 280.1 КК РФ (публічні заклики до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Російської Федерації). Його засудили до двох років колонії-поселення за ч. 2 ст. 280.1 КК РФ.

Чийгоз був головним фігурантом найгучнішого і тривалого кримінального процесу на півострові - т.зв. "Сутички 26 лютого 2014 року".

Чийгоз і Умеров заявили, що планують повернутися в Крим.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram