ГоловнаСуспільствоЖиття

Закон про заборону георгіївської стрічки набув чинності

Публічне використання георгіївської стрічки карається штрафом.

Закон про заборону георгіївської стрічки набув чинності
Фото: Надано автором

Закон про заборону георгіївської стрічки 14 червня було опубліковано в офіційній газеті Верховної Ради "Голос України" і набув чинності наступного дня після опублікування.

Закон передбачає, що публічне використання, демонстрація або носіння георгіївської стрічки карається штрафом від 50 до 150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850-2550 гривень) з конфіскацією стрічки.

За повторну пропаганду георгіївської стрічки передбачається штраф до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (5100 гривень) або адміністративний арешт на термін до 15 діб із конфіскацією стрічки.

Положення нової статті Кодексу про адміністративні правопорушення не поширюються на випадки використання георгіївської стрічки на документах державних органів, виданих до 1991 року; в експозиціях музеїв; на оригіналах бойових знамен; на державні нагороди, якими нагороджувалися до 1991 року і впродовж 1991-2015 років у зв'язку з роковинами подій Другої світової війни; на надмогильних спорудах.

Нагадаємо, в Росії георгіївську стрічку як символ Перемоги почали використовувати з 2005 року. З початком російської агресії проти України її почали використовувати сепаратисти та бойовики. У 2014 році її також використовували "самооборона Криму" і проросійські сепаратисти на Донбасі.

Держприкордонслужба декілька разів відмовляла у в'їзді іноземцям, які везли георгіївські стрічки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram