ГоловнаСуспільствоЖиття

Осокорківське питання

Такого побоїща, як на Осокорках 19 травня, Київ не бачив ще з часів Майдану. Громадські активісти та окремі представники місцевого осередку "Свободи" проти озброєних охоронців приватної компанії "Центральний охоронний альянс", найнятої фірмою-забудовником ТОВ "Скай-Буд ЛТД". Присутні на місці подій міліціонери спочатку радше нагадували глядачів, котрі прийшли подивитись на видовище: тривалий час вони не втручались в ситуацію, а коли конфлікт вилився у сутички і жорстоку бійку, почали виловлювати найактивніших зачинщиків. Згодом міліція повідомила, що затримала вісьмох осіб: як з однієї, так і з іншої сторони конфлікту. Керував діями правоохоронців особисто на місці події начальник столичної міліції Олександр Терещук та один з його заступників Ігор Коваленко.

Земельну ділянку біля станції метро Осокорки неподалік переходу по вулиці Срібнокільській, на якій планують збудувати торгово-розважальний центр Le Boulvard ("Ле Бульвар"), активісти відвойовують вже вдруге. У листопаді минулого року на цьому ж місці стались сутички між активістами і міліцією. Неофіційно медики підтвердили сім поранень із вогнепальної зброї. Після цього міністр внутрішніх справ Арсен Аваков відсторонив від керівництва начальника райвідділку міліції Дарницького району, почалося службове розслідування факту зловживання силою правоохоронцями. Утім, публічної інформації про його результати так і не було.

Незабудована забудова

ТОВ "Скай-Буд ЛТД" отримало землю біля метро "Осокорки" ще за часів екс-мера Леоніда Черновецького – у жовтні 2009-го. Загалом 0,77 га "для будівництва приміщень офісно-торговельно-розважального призначення і закладів громадського харчування зі стоянкою автомобілів для відвідувачів".

"За Черновецького ми отримали землю, за Попова зареєстрували договори оренди, за Кличка узгодили містобудівну документацію. Скільки ще потрібно поміняти мерів, щоб ми почали нормально працювати?", - обурюється представник компанії-забудовника Катерина Савельєва.

За її словами, компанія має всі необхідні документи, а також ініціювала громадські слухання в січні цього року. "Ми підписали трьохсторонню угоду з представниками мешканців району і керівництвом Дарницької РДА. Взяли на себе зобов'язання на 10 млн, котрі жодним чином не стосуються будівництва торгового центру. Разом з тим, ми поповнюємо бюджет міста. Чотири роки ми платимо оренду за землю — 600 тисяч в місяць, після введення об'єкта в експлуатацію оренда підвищується на 200 тисяч. Крім цього, 4 млн заплатили пайової участі, 300 тисяч — за зелені насадження, півтора мільйона вклали в проектну документацію, в мобілізацію будівництва... А збитки від 4 нападів (17,19 листопада минулого року і 23 квітня, 19 травня) на будівництво нараховують близько 1,5 млн", - каже Савельєва.

Представники компанії вбачають в ситуації довкола земельної ділянки на Осокорках політичні амбіції. "Якось представники "Свободи" поставили на цій ділянці палатку і весь тиждень розповідали людям, що там не буде проходу в метро. Зрозуміло, що людей це обурювало, і вони ставили підписи проти забудови. Хоча ні в кого й в думках не було закривати перехід. Тим паче, на громадських слуханнях ми зобов'язались облагородити підземний перехід поряд, хоч це й не має відношення до нашого проекту", - додає представниця ТОВ "Скай-буд ЛТД". Кажуть, приходили до них і представники Радикальної партії з вимогою облаштувати дитячий майданчик в одному з дворів на Осокорках для їхнього піару.

Голос громадськості

Більшість мешканці Осокорків виступає проти забудови. "Причин є кілька. По-перше, в нашому районі і так окрім будинків і магазинів нічого немає. Жодного місця для відпочинку. Ти виходиш з дому і потрапляєш в суцільний лабіринт будівель... По-друге, я не хочу, щоб там було будівництво компанії, котра не зовсім законно отримала документацію. Всім відомо, як роздавалась земля за часів Черновецького. По-третє, земельна ділянка розташована на транспортній розв'язці, тому будь-яка будівля там створюватиме небезпечні ситуації під час руху транспорту. Крім цього, в проекті будівництва не йдеться про облаштування там парковки, а отже, водії хаотично паркуватимуться і весь проспект Бажана буде стояти в заторах. І остання причина — забудовник використовує "брудні" методи: наймає "тітушок", підкупляє активістів і т.д. Жодного компромісу з ним бути не може", - ділиться мешканець Осокорків Антон, який двічі постраждав під час сутичок, що виникли з міліцією і представниками забудовника.

Хлопець розповідає, що брав участь в згаданих громадських слуханнях. "Це — фіктивні громадські слухання. Визначена кількість активістів була підкуплена. Крім того, забудовник завів своїх людей, котрі би емоційно "підживлювали" розмову, як тільки в залі звучала конструктивна пропозиція", - додає він.

"У них (представників забудовника — ред.) уже нічого не вийде. Якби першого ж разу (після виступу місцевих мешканців проти забудови — ред.) вони не викликали міліцію, а потім не привезли "тітушок", котрі застосовували заборонені предмети типу кастета, газових балончиків і так далі, то можна було би шукати компроміс. Тепер — пізно", - переконаний Антон.

Такої ж думки щодо позиції місцевих мешканців притримується і голова Дарницької РДА Геннадій Сінцов: "Місцеві мешканці дуже агресивно налаштовані проти забудови, тому реалізувати свої права забудовнику буде дуже складно".

"Хоча ми організовували громадські слухання і всі бажаючі з пропискою Дарницького району могли прийти і висловитись. Однак, вочевидь, цивілізований шлях не підходить більшості (мешкацям району — ред.), а легше піти і знести паркан", - зауважив Сінцов.

Він зауважує, що активісти посилаються на те, що земельну ділянку виділили за часів Черновецького. "Так, за попередньої влади. Але, вибачте, її нам не прислали з космосу. При чому мером Києва Черновецького обирали двічі..." - додає голова райдержадміністрації.

Політичний підтекст

Ажіотаж довкола цієї забудови викликав той факт, що одним із засновників ТОВ "Скай-буд ЛТД" був нинішній депутат від фракції "УДАР-Солідарність" Сергій Котвицький. Окрім нього фірма була зареєстрована на Євгена Вилгіна, академіка Української академії наук, і Валерія Кравченка, директора держпідприємства "Науково-дослідний та конструкторсько-технологічний інститут міського господарства".

Фото: www.5.ua

Однак, згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб та фізичний осіб-підприємців, фірму перереєстрували на кіпрську компанію з обмеженою відповідальністю "Леманно лімітед" (Limited liability company"Lemanno limited" (адреса засновника: 1070, місто Нікосія, вулиця Дігені Акріта, будинок 45, Кіпр).

На сайті кіпрського департаменту реєстрації компаній та офіційних представництв зазначається, що ця компанія була зареєстрована в листопаді 2013 року і засновником її є ще одна фірма — Pandalaw management limited, директори - Galateia Katsiami і Rodothea Papakonstantinou. У відкритій базі даних світових корпорацій (opencorporates.com) ці особи числяться керівниками чималої кількості кіпрських фірм.

Нині Сергій Котвицький заперечує свою причетність до ТОВ "Скай-буд ЛТД", а отже, й до скандальної забудови, однак, LB.ua вдалось знайти докази цього зв'язку.

Котвицький ніколи не приховував, що займався підприємницькою діяльністю. Згідно з ЄДР юридичних і фізичних осіб-підприємців, вперше він був зареєстрований як підприємець у 1994 році. Займався роздрібною торгівлею на ринках, а також здаванням в оренду власного нерухомого майна. У 2012 припинив цю діяльність.

Місцем проживання Котвицького у реєстрі значиться вул. Лариси Руденко, 15/14, кв.210. Ця ж адреса — місцезнаходження юридичної особи компанії ТОВ "Скай-буд ЛТД".

У 2012 році Котвицький знову зареєструвався підприємцем тільки вже для надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна. Його місцем проживання значиться вул. Лариси Руденко, 15/14, квартира 14. Через два роки він знову припинив підприємницьку діяльність.

Факт причетності Котвицького до будівництва доводить і депутат від "Демальянсу" Василь Гацько. За його словами, депутат від "УДАР-Солідарність" особисто просив колег не підтримувати громадських активістів.

На сьогодні Котвицький є співвласником кількох компаній. Так, він разом із Вилгіним і Кравченком створили девелоперську компанію "Тройка Капітал груп" (директором якої, до речі, є Максим Валерійович Дубина, що займає таку ж посаду в ТОВ "Скай-буд ЛТД"); ТОВ "Український інвестиційний альянс" (директор якої — Тетяна Савельєва, також представник ТОВ "Скай-буд ЛТД").

Розбір польотів

Мер Києва Віталій Кличко в ситуацію втрутився лише наступного дня після бійки на Осокорках. Його прес-служба поширила повідомлення, що він ініціює розірвання договору із забудовником на підставі порушення одного з пуктів домовленостей з Київрадою, а саме — компанія повинна була завершити будівництво центру впродовж трьох років. Термін сплив цього року. Тепер проект рішення повинна розглянути і затвердити земельна комісія, а лише після цього — депутати Київради.

Кличко на месці забудови 20 травня 2015
Фото: klichko.org
Кличко на месці забудови 20 травня 2015

Не втримався мер Києва і від претензій в сторону Котвицького. "Кияни довірили депутатам відстоювати їхні права і інтереси. Якщо депутат ставить на перше місце свої бізнес-інтереси, то він не повинен знаходитися у цій залі. Депутат Київради Сергій Котвицький зараз знаходиться у цій залі. І я звертаюся до вас, щоб ви склали мандат", - сказав він під час сесії Київради 21 травня.

На що Котвицький, читаючи з листочка, відповів, що не має відношення до цієї забудови, однак, не втримався дорікнути Кличку, що саме за його мерства компанія узгодила і отримала документацію на будівництво.

"Серед депутатів Київради, і це не таємниця, існує так зване будівельне лоббі. Незалежно від партійної приналежності... Вони підтримують одне одного, так і проштовхують окремі рішення", - зауважує LB.ua депутат "Батьківщини" Володимир Бондаренко.

На думку депутата, перепалка Кличка з Котвицьким всього лише політичний піар. А саму ситуацію можуть спробувати "зам\'яти". "Можливо, спробують перечекати, відтягнути час, щоб стихли емоції. А після виборів спробують взятися за це питання з новою силою”, - припускає він.

"Якщо скасують київські вибори, забудовник буде діяти швидше, але якщо вибори таки відбудуться в жовтні цього року, то рухатиметься повільніше", - прогнозує нардеп від "Батьківщини" Ігор Луценко.

Дехто з депутатів Київради активно обговорює участь в конфлікті представників "Свободи". "Ситуацію навколо забудови підігрівають "свободівці". Вони розуміють, що їм треба зіграти на скандалах до виборів, ще раз про себе нагадати. А оскільки зараз до влади в цілому зберігається озлобленість, то найпростіше цю озлобленість використати. Тобто, вони вміло підігрівають емоції”, - сказав LB.ua один із депутатів "УДАР-Солідарність", що побажав не називатись.

Політичною провокацією називає цю справу і голова земельної комісії Київради, депутат "УДАР-Солідарність" Володимир Прокопів. Однак, зауважує, що потрібно шукати компроміс.

"До засідання земельної комісії, що відбудеться в середу, я планую особисто поспілкуватись з представниками компанії-забудовника, аби знайти компромісне рішення. Найкращим варіантом, звісно, було би розірвання договору за згодою сторін. Будемо шукати варіанти. Можливо, йтиметься про виділення компанії земельної ділянки в іншому місці", - прокоментував він.

Представники компанії-забудовника також заявляють про бажання пошуку компромісу. А у випадку порушення процедури ухвалення будь-якого рішення стосовно їхньої ділянки на Осокорках обіцяють позиватися до суду.

Вікторія МатолаВікторія Матола, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram