ГоловнаСуспільствоЖиття

Переважна більшість українців все ще хочуть бачити Донбас частиною України

На самому Донбасі прихильників від'єднання трохи більше, ніж третина

Переважна більшість українців все ще хочуть бачити Донбас частиною України
Фото: Предоставлено автором

Переважна більшість українців виступають за збереження Донбасу у складі України. Тільки 11,5% опитаних українців згодні, щоб Донбас вийшов зі складу України і найбільше таких на Донбасі (35%).

Про це свідчать результати дослідження, проведеного фондом "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" спільно з соціологічною службою Ukrainian Sociology Service.

За відділення Донбасу від України виступає 35% опитаних жителів регіону, з них 20% хотіли б вийти зі складу України і стати незалежним регіоном, а 15% - приєднатися до іншої держави. Решта (58%) хотіли б, щоб Донбас залишався в Україні: 30% - у статусі автономного округу у складі федеративної України і ще 30% - у складі унітарної України, але з великими повноваженнями, а 2% влаштовують нинішні повноваження регіонів.

Всього в Україні лише 5% опитаних висловилися за відділення від України свого регіону. Бути у складі федеративного округу хотіли б 8% опитаних.

Здебільшого громадська думка розривається між двома можливими варіантами: бути їх регіону у складі унітарної України з нинішніми повноваженнями (33%) або бути у складі унітарної України з розширеними повноваженнями (46%).

В цілому ж, більшість населення України вважає себе, насамперед, громадянами України - 67,5%, до громадян колишнього СРСР відносять себе менш ніж 3% і тільки 0,3% зараховують себе до громадян Росії. Регіональна ідентифікація виражена значно менше - 12% вважають себе, насамперед, жителями свого регіону і ще 10% - свого села чи міста.

Дослідження проведено з 25 грудня 2014 року по 15 січня 2015 року в 11 регіонах України. Всього опитано 4413 респондентів (по 400 в усіх регіонах України, на Закарпатті та Буковині - 401, у Центрі - 402, на Поліссі - 410).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram