ГоловнаСуспільствоВійна

У Казахстані розпочався суд над найманцем ЛНР

30-річний громадянин Казахстану понад два місяці воював на Донбасі

У Казахстані розпочався суд над найманцем ЛНР
Фото: lugansk-online.info

В Астані сьогодні почався судовий розгляд у кримінальній справі стосовно 30-річного казаха Євгена Вдовенка, котрий брав участь у збройному конфлікті на Донбасі у лавах терористичної організації "ЛНР". Про це повідомляє портал nur.kz.

"Брав участь у боях, застосовував зброю, здійснював охорону блокпостів, патрулював місто Луганськ, а також виконував інші доручення. Таким чином, Вдовенко, будучи громадянином Казахстану, умисно та неправомірно брав участь у збройному конфлікті, в бойових діях на території іноземної держави", - сказано в обвинувальному висновку прокуратури.

Вдовенко домовився про виїзд в Україну через соціальну мережу "Вконтакте" після травневої трагедії в Одесі. 25 травня Вдовенко виїхав поїздом з Астани в Уральськ, перетнув кордон, доїхав до Самари, а звідти до Ростова-на-Дону. "У складі групи близько 30 осіб під керівництвом невстановленої особи на прізвисько Філін Вдовенко навмисно і незаконно перетнув російсько-український кордон. У Луганській області він пройшов курс початкової військової підготовки", - сказано в повідомленні.

У суді Вдовенко визнав свою провину частково, він заявляє, що не брав участі в бойових діях.

"Нам пояснювали, тим, хто не служив в армії, ніби техніку безпеки, щоб ми не висували голови, не наступали на міни, показували, як виглядають міни. Після чого поїхали в місто Луганськ. Там я був десь місяць. Місто було оточеним з трьох сторін. У самому Луганську розносили кілька разів гуманітарку, гасили пожежу, ловили диверсантів", - розповів підсудний.

Він додав, що перебував в Україні близько 70 днів, а потім захворів бронхітом і вирішив повернутися додому.

Раніше у Вдовенка вже була судимість: у 2009 році його засудили на три роки за збут і зберігання зброї та грабіж.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram