ГоловнаСуспільствоЖиття

Забудовник подав у суд на захисників Батиєвої гори від незаконного будівництва

Вагіф Алієв має намір відсудити у активістки понад 100 тис грн за оприлюднення нібито неправдивої інформації в інтерв'ю

Забудовник подав у суд на захисників Батиєвої гори від незаконного будівництва
Активисты против застройки на Батыевой горе
Фото: Макс Левин

Після громадських слухань щодо скандального будівництва на Батиєвій горі ТОВ "Вагра" подало в суд на Ірину Горецьку, главу ініціативної групи з вирішення питання незаконної забудови на вул. Володарській, 25 у Києві. Про це LB.ua повідомила Горецька телефоном.

Забудовник (ТОВ "Вагра") звинувачує активістку в оприлюдненні нібито неправдивої інформації в ефірі телеканалу і тепер хоче відсудити у неї понад 100 тис. грн компенсації. Судове засідання призначено на 18 листопада.

"21 серпня було громадське обговорення будівництва, і ми збирали підписи мешканців. Приїхала телекомпанія "Київ", зняла репортаж про наші збори. А тепер на мене подали в суд за те, що я дала це інтерв'ю. Нібито, я дала інтерв'ю про те, що громадськість проти забудови, а вони стверджують, що це не так. Але в коментарі телеканалу "Київ" я взагалі про це не говорила", - пояснила Горецька.

Репортаж ТРК "Київ", який став причиною для позову проти активістки

"Уявіть, все це відбувається на громадських слуханнях, присутні 200 делегатів з усього району, депутати Верховної Ради. Мене дивує, як взагалі в нашій країні таке може бути", - обурена активістка.

Для забезпечення захисту Горецька вже звернулася до Інституту медіаправа. "Вони займаються захистом свободи слова, а тут явне порушення. Він (Вагіф Алієв, власник ТОВ Вагра - ред.) думає, що це господарський суд - а це суд світоглядний", - вважає вона.

Крім неї, ТОВ "Вагра" подало позови проти інших активістів, зокрема, за перешкоджання господарській діяльності на ділянці.

Нагадаємо, йдеться про зведення 12-поверхового будинку на Батиєвій горі, на місці колишнього маленького магазина. Дозвіл на будівництво ТОВ "Вагра" отримало торік із порушенням правил: з недопущенням до голосування депутатів від тодішньої опозиції, без висновків Спеціалізованого управління протизсувних підземних робіт.

Місцеві жителі неодноразово ставали на захист свого подвір'я від скандального будівництва і організували громадську охорону території. Активісти стверджують, що будівництво висотки на цьому місці не тільки заважає пішоходам і захоплює частину території школи, але і може призвести до сповзання сусідніх будинків у Протасів Яр. Вони залучили до вирішення проблеми депутатів Київради і Верховної Ради. У результаті 6 листопада тимчасова контрольна комісія Київради з питань перевірки легітимності рішень міськради, ухвалених після травня 2006 року заборонила будівництво на Волгоградській, 25.

Минулого тижня забудовник спробував відновити роботи на ділянці, привіз матеріали й поставив паркан. Однак активісти вкотре запобігли початку будівництва.

"Він навіть не спромігся отримати картки дозволу на погіршення благоустрою в районі. Ми зателефонували інспекторові з благоустрою, і він всю цю справу зламав".

Нагадаємо, конфлікт розпочався навесні цього року, коли забудовник почав підготовчі роботи. Місцеві жителі знесли паркан і пообіцяли стати живим щитом, щоб не допустити будівництва. Розпорядження про виділення земельної ділянки ТОВ "Вагра" в оренду на 10 років підписала у 2013 році колишня заступник міського голови - секретар Київради Галина Герега.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram