ГоловнаСуспільствоОсвіта

Міносвіти "кинуло" студентів з навчанням за кордоном

Навчальний рік почався, а грошей досі немає.

Міносвіти "кинуло" студентів з навчанням за кордоном
Архивное фото
Фото: eutg.net

Талановитим українським студентам не виплатили обіцяні гранти на навчання за кордоном.

Цього року держава повинна була сплатити 180 кращим студентам навчання за кордоном, аби ті потім повернулися в Україну і працювали на її користь. Молоді люди, що пройшли відбір, вже почали витрачатися за оформлення віз та документів. Однак обіцяних грошей на навчання студенти так і не отримали. Їх спеціальні карткові рахунки порожні, а європейські вузи задарма вчити нікого не збираються. І попереджають, що в разі несплати вчасно всієї необхідної суми, на українські місця знайдуться інші бажаючі.

На сьогодні для навчання за кордон по лінії Міністерства освіти і науки, молоді та спорту щороку виїжджає близько 18-20 тисяч студентів

— Андрій Божков, начальник управління міжнародного співробітництва Міносвіти

"На сьогодні особисто я витратив вже більше ніж тисячу євро. Ці гроші у мене пішли на оплату першого семестру навчання в Австрії, резервування гуртожитку, оформлення документів, проїзд до Києва і назад", - розповів херсонський студент Костянтин Барабанов.

Міністр освіти Дмитро Табачник запевнив, що про такі проблеми чує вперше. За його статистикою, все в порядку - студенти їдуть за кордон. Хоча із загальної вартості програми, 45 млн гривень, на вересень виділили менше ніж половину. Чиновник вважає, що під його гарантії вузи повинні були заплатити свої гроші. "Університети навіть з коштів спецрахунку заплатили, і міністерство гарантує повернення. Бо на виконання цієї програми в бюджеті було передбачено на жовтень-листопад. Тобто ми отримаємо кошти в жовтні-листопаді", - пояснив Табачник.

У вузах стверджують, що студенти все-таки їдуть на навчання за кордон і що бюджетні гроші їм уже нарахували. Втім, ні самі студенти, ні університети їх наразі не отримали: в університетах довго не могли розібратися з картковими рахунками та іншими технічними питаннями.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram