ГоловнаСуспільствоЖиття

В Україні погіршується якість питної води, - Мінрегіонбуд

Чиновники поскаржилися на недосконалість технологій очищення.

В Україні погіршується якість питної води, - Мінрегіонбуд

В Україні має місце тенденція до погіршення екологічного стану джерел питного водопостачання як за санітарно-хімічними, так і за санітарно-мікробіологічними показниками.

Про це йшлося вчора на нараді з питань реалізації Загальнодержавної програми "Питна вода України" під головуванням прем'єр-міністра Миколи Азарова, яке відбулося на Деснянській водопровідній станції ПАТ "АК "Київводоканал", повідомили в прес-службі Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства.

Як зазначали на нараді, питне водопостачання майже на 80% забезпечується з поверхневих джерел. Більшість басейнів річок згідно з гігієнічною класифікацією водних об'єктів за ступенем забруднення можна зарахувати до забруднених і дуже забруднених.

Незважаючи на значний спад промислового виробництва за останні роки та зменшення у зв'язку з цим викидів у водойми стічних вод, у країні спостерігають тенденцію до погіршення екологічного стану водойм І та ІІ категорії як за санітарно-хімічними, так і за санітарно-мікробіологічними показниками .

"Високий рівень техногенного навантаження на водойми та використання недосконалих технологій підготовки питної води, які розраховані на доведення природної води до якості питної лише тоді, коли вихідна вода відповідає І класу поверхневих джерел водопостачання, не дозволяють забезпечити населення якісною та безпечною для здоров'я питною водою.

На сьогодні практично всі водойми за рівнем забруднення наблизилися до ІІІ класу, а склад очисних споруд, технології водопідготовки фактично не змінилися", - повідомив в. о. міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Олександр Аліпов.

За його словами, найбільше відхилень за санітарно-хімічними показниками у Дніпропетровській, Луганській, Донецькій і Запорізькій областях, за бактеріологічними показниками - у Донецькій, Луганській і Кіровоградській областях.

Як повідомляли раніше, питну воду в Києві визнано найгіршою у Європі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram