ГоловнаПолітика

​Зеленський та глави урядів Бельгії і Нідерландів підписали спільну декларацію

У ній ідеться, зокрема, про протидію російській агресії, посилення санкцій і притягнення агресора до відповідальності, а також підтримка України на шляху до НАТО.

​Зеленський та глави урядів Бельгії і Нідерландів підписали спільну декларацію
Фото: EPA/UPG

Президент Володимир Зеленський, премʼєр-міністр Нідерландів Марк Рютте і премʼєр-міністр Бельгії Александр де Кроо підписали за підсумками переговорів спільну декларацію.

Як повідомив заступник керівника Офісу Президента України Ігор Жовква, в документі закріпили "значну частину досягнутих домовленостей та намірів сторін".

"Документ охоплює найважливіші теми спільного порядку денного: задоволення нагальних оборонних потреб України, підтримка української Формули миру, просування України до членства в НАТО та гарантування безпеки України, притягнення Росії до відповідальності, а також подальше посилення антиросійських санкцій та розробка механізму відшкодування збитків, завданих російською агресією", - зазначив Жовква.

Заступник глави ОПУ підкреслив, що принциповим є "спільне розуміння того, що всі ці найважливіші для України питання, зокрема надання нашій державі гарантій безпеки ще до моменту її вступу в НАТО, мають бути розглянуті під час Вільнюського саміту НАТО у липні цього року".

"З ухваленням сьогоднішньої Спільної декларації ми перетнули символічну межу – формалізували підтримку України на євроатлантичному напрямку з боку 16 держав-членів НАТО, до яких додалися й Нідерланди. 16 наших партнерів – це вже половина членів Альянсу, з урахуванням Швеції, приєднання якої очікується вже незабаром", - додав Жовква.

За його словами, у декларації суттєво конкретизували питання євроатлантичної інтеграції України, а також змогли зафіксувати необхідність розгляду питання безпекових гарантій під час Вільнюського саміту НАТО. Також документ чітко закріплює, що до повноцінного членства нашої держави Бельгія і Нідерланди підтримуватимуть Україну на шляху її євроатлантичної інтеграції та усіляко зміцнюватимуть військову спроможність.

Нагадаємо, 4 травня Володимир Зеленський прибув до Гааги, де у нього були заплановані зустрічі з главами урядів Нідерландів та Бельгії, очільниками нідерландського парламенту, МКС.

На спільній пресконференції Зеленський відзначив, що останніми місяцями Україна отримала позитивні сигнали від деяких країн, які готові підтримати вступ до НАТО

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram