ГоловнаПолітика

Тупицькому повідомили нову підозру (оновлено)

Інкримінують незаконне використання електронного підпису.

Тупицькому повідомили нову підозру (оновлено)
Фото: Макс Требухов

Державне бюро розслідувань повідомило колишньому голові Конституційного Суду Олександру Тупицькому нову підозру.

На сайті Офісу генпрокурора повідомляється, що Тупицькому інкримінують ч. 2 ст. 361 Кримінального кодексу за несанкціоноване втручання в роботу автоматизованої системи дистанційного обслуговування клієнтів Державної казначейської служби України.

"Ексголова Суду після відсторонення від посади через повідомлення про підозру в грудні 2020 року передав захищений електронний носій із власним ключем кваліфікованого електронного підпису та пароль до нього головному бухгалтеру і надав незаконну вказівку про подальше використання цього ключа від його імені та замість нього для підписання платіжних та інших документів в автоматизованій системі. Такі несанкціоновані втручання відбувалися навіть під час перебування підозрюваного за кордоном. Зокрема, таким чином було підписано понад 200 електронних платіжних доручень, електронних документів з бюджетних зобов’язань, з розподілу показників зведених кошторисів, розподілів відкритих асигнувань та кошторисних призначень тощо", - йдеться в повідомленні.

Оновлено 15:02. У пресслужбі ДБР додали, що головному бухгалтеру також оголосили підозру. 

"На виконання вказівки головний бухгалтер КСУ у період з 29 грудня 2020 року до 09 лютого 2021 року здійснила 207 несанкціонованих втручань у роботу автоматизованої системи та підписала із використанням електронного цифрового підпису на той час відстороненого від посади Голови КСУ бухгалтерські документи. Крім іншого, для створення враження у співробітників Суду щодо продовження виконання ним обов’язків Голови КСУ незаконно були підписані електронні платіжні доручення на виплату винагороди судді, заробітної плати співробітникам Секретаріату КСУ разом із преміями, грошовими та матеріальними допомогами, надбавками за інтенсивність праці та іншими виплатами", – йдеться в повідомленні.

Дії бухгалтера кваліфіковано за тією самою статтею, що й Тупицького. За несанкціоноване втручання в роботу автоматизованої системи передбачається покарання до шести років позбавлення волі. 

Нагадаємо, що перша кримінальна справа проти Тупицького стосується заволодіння активами ЗАТ "Зуївський енергомеханічний завод".

21 грудня минулого року "Схеми" опублікували розмову Тупицького, яка свідчить про його можливу причетність до суддівського шахрайства. У розслідуванні журналістів зазначається, що в жовтні 2018 року слідчі Генпрокуратури записували розмови Тупицького в рамках кримінальної справи щодо ексголови Вищого господарського суду Віктора Татькова, який перебуває в розшуку. Тупицький, який на той момент був заступником голови КСУ, покликав на зустріч у кафе свого знайомого, донецького бізнесмена Владислава Дрегера, який тоді вже співпрацював з правоохоронцями та здійснив запис цієї розмови.

Як випливає із запису, Тупицький намагався переконати Дрегера не свідчити правоохоронцям про його роль у подіях навколо Зуївського енергомеханічного заводу (м. Зугрес), у заволодінні яким наразі підозрюється Татьков.

Після публікації цих матеріалів президент Володимир Зеленський відсторонив Тупицького від посади судді КСУ.

ДБР повідомило Тупицькому про підозру за ст.386 (перешкоджання з'явленню свідка, потерпілого, експерта, примушування їх до відмови від давання показань чи висновку) та ч.2 ст.384 (завідома неправдиве показання свідка у поєднанні зі штучним створенням доказів захисту). При цьому сам Тупицький відмовився визнавати себе підозрюваним.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram