ГоловнаПолітика

Порошенко: питання звільнення Криму зникло з порядку денного

Експрезидент закликав внести на розгляд Ради закони про корінні народи і статус кримськотатарського народу.

Порошенко: питання звільнення Криму зникло з порядку денного

Експрезидент України, лідер партії "Європейська Солідарність" Петро Порошенко вважає, що питання звільнення Криму зникло з порядку денного. Про це він написав на своїй сторінці в Facebook.

"Понад три чверті століття відокремлюють нас від 18 травня 1944 року, коли Москва влаштувала геноцид кримських татар. Незважаючи на час, наша історична пам'ять жива. Біль кримських татар - це біль усіх українців. Цілий народ обмовили, пограбували, розлучили з Батьківщиною. Кого не знищили, хто залишився в живих - загнали в зони спецпоселення на напівпустельних територіях Центральної Азії, Уралу і Сибіру.

Десятиліттями кримськотатарський народ вів сміливу і наполегливу боротьбу з радянським режимом за повернення на рідну землю. Його підтримували найкращі сини українського народу, а саме генерал Петро Григоренко. Епоха незалежності України стала і часом відродження для кримських татар. Утім російська окупація повернула репресії, арешти, обшуки і залякування", - відзначив Порошенко.

При цьому він зазначив, що днями, в 76-ту річницю підписання постанови, згідно з якою і почалася депортація, російські окупанти підняли над древнім Карасубазаром, який вони називають Білогірськ, величезний портрет Сталіна.

"Це відкрите знущання слід трактувати лише як погрозу кримськотатарському народу від Кремля: «Можемо повторити». Яка ж реакція української влади? Наче води в рот набрали. Питання звільнення півострова взагалі зникло з порядку денного. Як і питання про створення кримськотатарської національно-територіальної автономії. Я сам ініціював створення робочої групи, яка розробила відповідні зміни до розділу 10 Конституції України. Ці напрацювання необхідно винести на розгляд Верховної Ради. Це і зміни до Конституції, і закони про корінні народи, статус кримськотатарського народу", - розповів експрезидент.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram