ГоловнаПолітика

Посол України у ФРН відмовився відзначати закінчення Другої світової разом з представником РФ

Мер Берліну запросив послів покласти вінки в річницю капітуляції Вермахту.

Посол України у ФРН відмовився відзначати закінчення Другої світової разом з представником РФ
Фото: предоставлено Андреем Мельником

Посол України в Німеччині Андрій Мельник відхилив запрошення бургомістра Берліна Міхаеля Мюллера взяти участь у спільній церемонії покладання вінків перед будинком на Шуленбургрінг, де 2 травня 1945 року капітулювали війська Вермахту, які тримали оборону Берліна. Про це повідомило німецьке видання Tagesspiegel, передає Укрінформ.

«Кілька тижнів тому троє послів отримали запрошення від мера Берліна Міхаеля Мюллера. Разом з представниками Росії, України і Білорусі він хотів в цю суботу покласти вінок, щоб відзначити кінець Другої світової війни, і не біля однієї з великих пам'яток міста, а перед непомітним житловим будинком в районі Берлін-Темпельхоф ... Український посол відхилив запрошення», - йдеться в повідомленні.

Мельник висловив подяку бургомістра за запрошення, яке назвав «визнанням незаперечного вкладу українського народу в звільнення Європи від насильницького нацистського режиму», і пояснив причину своєї відмови.

«Вшанування пам'яті українських героїв, стоячи пліч-о-пліч з представником країни-агресора, що вже шостий рік поспіль веде криваву війну на сході України і незаконно окупував Крим, я не зміг би собі уявити навіть в найстрашнішому кошмарі», - заявив посол, акцентуючи на тому, що за цей час жертвами агресії Кремля стали понад 14 тисяч українців.

Посол також нагадав, що під час Другої світової війни більше шести мільйонів українців воювали в лавах Червоної Армії і ще 250 тисяч - у військах союзників, понад три мільйони українських солдатів не повернулися додому живими, в тому числі поклавши життя в останні дні війни в операції за звільнення Берліна.

Вермахт і есесівці вбили більш як п'ять мільйонів жителів України, яка була повністю окупована між 1939 і 1944 роками.

Він також висловив жаль з приводу того, що в Берліні досі немає пам'ятника українським жертвам нацизму, а рівень знань німецької громадськості про ці величезні жертви України є досі вкрай обмеженими.

Нагадаємо, раніше в Берліні скасували святкування 75-ї річниці закінчення Другої світової війни в Берліні. Також Путін розпорядився перенести парад 9 травня в Москві на більш пізній термін через пандемію коронавірусу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram