ГоловнаПолітика

Зеленський підписав указ про соціальний захист людей з інвалідністю

Президент зазначив, що це перший документ, повністю присвячений питанням людей з інвалідністю.

Зеленський підписав указ про соціальний захист людей з інвалідністю
Владимир Зеленский
Фото: Пресс-служба президента

Президент Володимир Зеленський підписав указ "Про підвищення ефективності заходів у сфері прав осіб з інвалідністю".

Про це повідомляють на сайті президента.

Зеленський зазначив, що це перший документ, повністю присвячений питанням людей з інвалідністю. "Він стосується соціального захисту людей з інвалідністю, поліпшення їхнього доступу до медицини, освіти, праці, до об'єктів фізичного оточення... Але найголовніше, що ми бачимо щодня, де цього не відбувається, - в транспортній інфраструктурі", - підкреслив президент.

Президент підкреслив, що важливо, щоб підписаний указ "дійсно працював, особливо в частині доступності інфраструктурних об'єктів, установ, транспорту". Він також висловив переконання, що сьогоднішня зустріч - не остання.

Зеленський зазначив, що сьогодні влада намагається змінювати законодавство швидкими темпами.

"Я вважаю, що все, що зараз загалом приймається такими швидкими темпами, має враховувати потреби людей з інвалідністю. І це правильно, тому що всі ми рівні. Тому я готовий прислухатися до вас як безпосередньо, так і через мого уповноваженого", - сказав президент.

Він нагадав, що скоро виповниться 10 років з тих пір, як Україна ратифікувала Конвенцію ООН про права осіб з інвалідністю (16 грудня 2009 року, - ред.) і взяла на себе зобов'язання забезпечувати повноцінне життя людей з інвалідністю у всіх сферах. "Ця конвенція є нашою дорожньою картою, і ми обов'язково будемо дотримуватися її", - запевнив Зеленський.

Уповноважений президента з прав людей з інвалідністю Валерій Сушкевич подякував Зеленському за роботу над документом і назвав підписання цього указу дуже важливим.

Учасники зустрічі також обговорили низку питань, актуальних для людей з інвалідністю, в тому числі питання доступності закладів охорони здоров'я. Активісти, зокрема, звернули увагу президента на необхідність облаштування і забезпечення доступності лікарень та інших медичних закладів під час реалізації реформи охорони здоров'я.

Також учасники зустрічі зазначили, що військовослужбовці, які мають третю групу інвалідності, позбавлені можливості лікуватися в установах Міноборони. Крім того, був зроблений акцент на необхідності держпрограми з ендопротезування суглобів, очей, забезпечення слуховими апаратами, забезпечення лікування онкохворих учасників бойових дій.

Президент погодився з необхідністю вирішувати порушені питання і пообіцяв сприяти цьому.

У свою чергу, директор підприємства, на якому працюють незрячі, зауважив, що 31 грудня 2019 року спливає дія пільгової, нульової ставки податку на додану вартість для операцій постачання товарів і послуг, які безпосередньо надаються підприємствами та громадськими організаціями осіб з інвалідністю. Він звернувся до президента з проханням посприяти у вирішенні питання продовження дії пільгового податку.

Зеленський зі свого боку зазначив, що указ, який він підписав, містить пункт, що стосується забезпечення продовження дії нульової ставки ПДВ для таких підприємств.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram