ГоловнаПолітика

Порошенко не прийшов на допит в ГПУ у справі Іловайська

Від колишнього президента очікують показань як свідка тих подій.

Порошенко не прийшов на допит в ГПУ у справі Іловайська
Фото: пресс-служба президента

Колишній президент України, народний депутат Петро Порошенко не прийшов у п'ятницю на допит у Генеральну прокуратуру у справі про Іловайську трагедію.

"Він не прийшов сьогодні. Але його очікують 19 листопада", - розповіло агентству "Українські новини" джерело у відомстві.

Генеральний прокурор Руслан Рябошапка в інтерв'ю "Настоящему времени" розповів, що Порошенко проходить у справі як свідок.

"Він був очевидцем цих подій і брав участь безпосередньо у військовому управлінні державою в той час", - розповів Рябошапка.

При цьому він підкреслив, що в ГПУ є інші провадження, що стосуються зловживання службовим становищем, в яких Порошенко може мати "інший процесуальний статус, не свідка".

Нагадаємо, новий військовий прокурор Віктор Чумак у вересні повідомив, що його відомство проведе розслідування причин Іловайського котла на Донбасі 2014 року.

Попереднє розслідування показало, що в третій декаді серпня 2014 року російські збройні сили вторглися на територію України, щоб не допустити розгрому бойовиків "ДНР" і "ЛНР". У ніч з 23 на 24 серпня кордон перейшли дев'ять батальйонно-тактичних груп: 3500 чоловік особового складу; до 60 танків; до 320 БМД (БМП), до 60 гармат; до 45 мінометів; 5 ПТРК.

У результаті ворожі сили отримали перевагу: особовий склад - 18 до 1; танки - 11 до 1, бронетехніка - 16 до 1; артилерія - 15 до 1, "Гради" - 24 до 1. В оточенні в районі Іловайська виявилися батальйони МВС України "Дніпро-1", "Миротворець", "Світязь", "Херсон", "Івано-Франківськ", батальйон Нацгвардії "Донбас" і сили сектора Б.

Керівництво сил АТО на чолі з Віктором Муженком організувало переговори з російськими військовими на чолі з генералом Миколою Богдановським про безпечне виведення українських сил. Після трьох днів переговорів російська сторона гарантувала "зелений коридор" українським військовим, але 29 серпня під час виходу з оточення українські колони були розстріляні впритул з важкого озброєння.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram