ГоловнаПолітика

В організмі загиблого співробітника Адміністрації президента виявили психотроп

Клозапин і етиловий спирт потрапили в організм Бухтатого одночасно приблизно за 3-5 години до смерті.

В організмі загиблого співробітника Адміністрації президента виявили психотроп
Александр Бухтатый
Фото: president.gov.ua

В організмі співробітника Адміністрації президента Олександра Бухтатого, якого знайшли мертвим 14 березня, додаткова токсикологічна експертиза виявила медичний препарат клозапин.

Про це повідомила речниця прокуратури Києва Надія Максимець, передає УП.

"Результати показали наявність в організмі потерпілого клозапину й етилового спирту, що потрапили в його організм одночасно приблизно за 3-5 години до настання смерті", - повідомила Максимець.

Згідно з попередньою експертизою, тілесні ушкодження, які отримав загиблий, не мають причинно-наслідкового зв'язку з його смертю: їх заподіяно приблизно за годину до її настання. Щоб отримати відповіді на питання про обставини загибелі Бухтатого, було прийнято рішення провести додаткову токсикологічну експертизу. Вона і показала наявність в організмі загиблого алкоголю і медпрепарату.

Максимець пояснила, що слідство має достатньо доказів причетності до розбійного нападу на Бухтатого двох чоловіків, один з яких (затриманий гарячим слідом громадянин Вірменії - ред.) постане перед судом (обвинувальний акт спрямовано в Шевченківський райсуд столиці для розгляду по суті).

У той самий час проведеними слідчими і розшуковими діями слідству не вдалося встановити причетність цих осіб до дій, які призвели до смерті потерпілого у зв'язку з потраплянням в організм клозапину.

Тому дії нападників кваліфіковано за ч.2 ст.187 КК України - розбій, вчинений за попередньою змовою групою осіб з метою заволодіння чужим майном, поєднаний з насильством, небезпечним для життя особи, яка зазнала нападу, санкція якої передбачає від 7 до 10 років позбавлення волі.

Одночасно триває активна робота зі встановлення особи іншого нападника.

Матеріали щодо нього виділено в окреме кримінальне провадження.

У Бухтатого виявили перелом кісток носа, проте попередньою причиною смерті названо хворобу серця. За даними слідства, перед смертю двоє людей напали на нього з метою пограбування.

Одного з нападників, 25-річного громадянина Вірменії, незабаром затримали. Йому оголосили підозру за ч. 2 ст. 187 КК (розбій, вчинений за попередньою змовою групою осіб з метою заволодіння чужим майном, поєднаний із насильством небезпечним для життя людини, яка зазнала нападу).

У затриманого вилучили речовий доказ - мобільний телефон потерпілого. Підозрюваний перебуває під вартою.

Варто зазначити, що з метою пограбування злочинці нерідко використовують потужні лікарські препарати, як от клофелін чи азалепин (він же клозапин), які підмішують в алкоголь.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram