ГоловнаПолітика

Разумков: Україна не готова до компромісів щодо територіальної цілісності

Спікер парламенту обговорив з генсеком Ради Європи повноваження української делегації в ПАРЄ.

Разумков: Україна не готова до компромісів щодо територіальної цілісності
Фото: Lb.ua

Україна залишається незадоволеною поверненням делегації Росії в Парламентську асамблею Ради Європи (ПАРЄ), однак готова до діалогу щодо повноважень української делегації. Про це заявив голова Верховної Ради Дмитро Разумков під час зустрічі з генеральним секретарем Ради Європи Марією Пейчинович-Бурич, повідомляється на сайті парламенту.

"Для України залишається неприйнятним повернення делегації РФ у ПАРЄ. Також ми не розуміємо ситуації з повноваженнями нашої делегації. Я сподіваюся, що це не стане прецедентом. Ми готові до діалогу, але не готові до компромісів із совістю, територіальною цілісністю і гідністю людей", - заявив спікер парламенту.

Також Разумков запевнив, що Україна готова працювати на користь Європи та Ради Європи, а також зазначив, що група "Балтік +" не прагне до деструктивної позиції в Раді Європи.

"Ми налаштовані відстоювати ті базові принципи і цінності, які були закладені під час створення цієї організації. Тому що принципи демократії і свободи, прав людини - основні, як для Європи, так і для України", - наголосив він.

Раніше Разумков висловив сподівання на повноцінну участь делегації України в ПАРЄ.

Нагадаємо, наприкінці червня ПАРЄ ухвалила резолюцію, яка повертає РФ право голосу на засіданнях. З 2014 року російська делегація в ПАРЄ була позбавлена основних повноважень через окупацію українського Криму.

17 вересня в Раді сформували новий склад української делегації в ПАРЄ. Її очолила депутат від партії "Слуга народу" Єлизавета Ясько. Утім, голова Комітету ВР з питань зовнішньої політики Богдан Яременко заявив, що українська делегація не братиме участі в найближчій сесії.

23 вересня українська делегація офіційно відмовилася від участі в осінній сесії ПАРЄ. На осінній сесії мають розглянути проєкт резолюції про становище кримських татар в окупованому Росією Криму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram