ГоловнаПолітика

Зеленський обговорив зі Штайнмаєром ситуацію на Донбасі

Президент України підкреслив, що "нормандський формат" є ключовим для припинення агресії.

Зеленський обговорив зі Штайнмаєром ситуацію на Донбасі
Фото: Пресс-служба президента

У рамках робочого візиту до Японії Володимир Зеленський зустрівся з президентом Німеччини Франком-Вальтером Штайнмаєром.

Про це повідомляють на сайті президента України.

Зазначають, що сторони обговорили нинішню ситуацію на Донбасі.

"Досягнення миру на Донбасі і завершення кровопролиття є безумовним пріоритетом для мене і моєї команди. Щиро вдячний вам за докладені зусилля для політико-дипломатичного врегулювання війни, постійну увагу до питання відновлення територіальної цілісності України", - підкреслив Зеленський.

Лідери країн погодилися, що "нормандський формат" сьогодні є ключовим для припинення агресії проти України і зустріч слід провести найближчим часом.

"Україна виконала свою частину для відновлення роботи «нормандської четвірки». Розраховуємо на проведення зустрічі лідерів «нормандської четвірки» найближчим часом, адже всі перепони усунено", - підкреслив Зеленський.

Він також запросив Штайнмаєра відвідати Україну.

Нагадаємо, саміт голів держав і урядів "нормандської четвірки" - Німеччини, Франції, Росії та України - планували провести в Парижі ще у вересні цього року. Однак зустріч не відбулася через неготовність Росії.

10 жовтня помічник президента РФ Юрій Ушаков звинуватив Україну в зриві розведення сил у Золотому і Петровському під надуманим приводом.

14 жовтня міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що зустріч лідерів країн "нормандського формату" може відбутися в листопаді.

21 жовтня в Кремлі знову заявили про відсутність поступу в підготовці саміту. Того ж дня Путіну подзвонив президент Франції Еммануель Макрон, щоб обговорити підготовку до зустрічі.

Останній раз лідери "четвірки" зустрічалися ще восени 2016 року в Берліні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram