ГоловнаПолітика

Прокуратура заочно висунула підозру кримському судді у справі Ільмі Умерова

Суддю звинуватили в порушенні законів і звичаїв війни.

Прокуратура заочно висунула підозру кримському судді у справі Ільмі Умерова
Ильми Умеров
Фото: Сергей Нужненко

Прокуратура АР Крим повідомила про підозру сімферопольському судді Андрію Кулешову, який у 2017 році виніс обвинувальний вирок заступнику голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерову.

Про це йдеться на сайті прокуратури.

Йому закидають статтю 438 Кримінального кодексу - порушення законів і звичаїв війни, а саме - порушення права на справедливий судовий процес, передбачений Конвенцією 1949 року про захист цивільного населення під час війни і Женевськими конвенціями.

На думку слідства, в травні-вересні 2017 року суддя, розглядаючи матеріали кримінальної справи проти Умерова, порушив право на захист. У результаті 27 вересня 2017 року Умерова визнали винним за ч. 2 ст. 280.1 КК РФ у закликах до сепаратизму і засудили до двох років позбавлення волі в колонії-поселенні.

Вирок став більш суворим, ніж просила прокуратура. Ільмі Умеров перед цим виступив з останнім словом, в якому заявив, що "зрадники судять патріотів".

У жовтні того ж року Умерова і ще одного кримськотатарського активіста Ахмета Чийгоза звільнили завдяки посередництву президента Туреччини Реджепа Ердогана.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram