ГоловнаПолітика

Яременко порадив не хвилюватися через розслідування "ролі України" в катастрофі MH17

Яременко порадив не хвилюватися через розслідування "ролі України" в катастрофі MH17
Богдан Яременко
Фото: УКРОП Українське об'єднання патріотів

Голова комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики Богдан Яременко не бачить причин хвилюватися через рішення голландського парламенту розслідувати роль України в катастрофі літака Malaysia Airlines рейсу MH17, яка сталася в небі над Донецькою областю в 2014 році.

"Мені здається, нам немає про що непокоїтися. Це допоможе всім встановити справедливість, зрозуміти і нарешті поставити крапку в тому, що в ті дні що би не робила Україна з точки зору рішення авіаційних органів, не це стало причиною катастрофи - не Україна запустила ракету і вбила людей", - сказав Яременко у своєму фейсбуці.

За його словами, Україна в той час діяла відповідно до рекомендацій ІКАО, частково закривши повітряний простір над зоною бойових дій для польотів цивільної авіації: з 1 липня - до ешелону FL260 (7900 метрів), а з 14 липня - до ешелону FL320 (9750 метрів).

"Реагуючи на випадки збиття військових літаків і авіаційної техніки російськими військами на Донбасі, Україна постійно підвищувала поріг, тобто ешелон, який можуть використовувати судна цивільної авіації, намагаючись реалізувати заходи гарантування безпеки", - нагадав Яременко.

Він додав, що повне закриття повітряного простору не є гарантією повної безпеки, адже якщо Росія додумалася відправити на Донбас "Бук", то цілком може застосувати і С-400 з дальністю ураження до 400 км і здатністю вражати цілі на висоті до 60 км. "Логіка, мовляв, закривши повітряні коридори над зоною конфлікту, ми б зробили повністю неможливою катастрофу, не зовсім правильна", - сказав Яременко.

Депутат повідомив, що це рішення голландського парламенту буде розглядатися на засіданні комітету у закордонних справах на засіданні в середу.

"Сьогодні ми будемо розглядати на комітеті рішення голландського парламенту. Я закликатиму до стриманості. Рішення парламенту Голландії, враховуючи що було кілька проєктів і обрали найделікатніший стосовно України, не дає підстав для криків, інсинуацій або нестриманої поведінки. Давайте будемо мудрими", - резюмував він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram