ГоловнаПолітика

Тимошенко: президенту потрібно добиватися впровадження української формули миру

Вона - принципово інша, "тут питання безпеки випереджають політичні".

Тимошенко: президенту потрібно добиватися впровадження української формули миру
Фото: Lb.ua

Українська формула миру, яка дозволить провести вибори на Донбасі без підозр у капітуляції, - це: відновити російсько-український кордон, демілітаризувати окуповані території, повернути туди закон і Конституцію України, а також переселенців, щоб вони могли голосувати. Про це заявила Юлія Тимошенко в ток-шоу "Право на владу" на телеканалі "1+1".

Лідер "Батьківщини" нагадала, що так звана "формула Штайнмаєра" була свого часу запропонована як інструмент захоплення Росією політичної влади над Україною. Саме тому вона передбачала, що після проведення виборів в умовах окупації повинен бути затверджений особливий статус Донбасу, з фактичним відокремленням цієї території - з власними судами, силовими структурами - і перетворенням її на "друге Придністров'я".

Але підступність цього сценарію полягала ще й у тому, зазначила голова партії, що відразу після того, як ОБСЄ визнало б вибори під окупацією законними, цю територію в її нинішньому стані "вживили" б в Україну і перетворили її на інструмент російського контролю.

"На найближчих всеукраїнських виборах голосуватимуть 5,5 млн (які раніше були на Донбасі) не людей, а бюлетенів. Вони будуть голосувати під контролем РФ за українську владу. Вважайте, що це не повернення територій, це взяття політичної влади Російською Федерацією. Це стратегії, які позбавляють нас суверенітету", - заявила Юлія Тимошенко.

Формула миру України принципово інша, тут питання безпеки випереджають політичні, звернула увагу вона.

"Хочете вибори? Відновіть кордон між Україною і Росією, не лінію розмежування, демілітаризуйте окуповану територію - війська окупанта повинні бути прибрані разом з технікою, поверніть закон і Конституцію України і поверніть людей, внутрішньо переміщених осіб, щоб вони мали можливість голосувати", - сказала політик.

Лідер партії переконана, президентові разом з дипломатичним корпусом треба домагатися впровадження української формули миру.

Свою роботу має виконати і Верховна Рада, виправивши закон про особливий статус Донбасу і прибравши з нього всі пункти, які суперечать національним інтересам України.

"Нам треба всім об'єднатися, щоб не упустити шанс повернення миру на окупований Донбас і в жодному разі не дати забути про Крим", - підсумувала Юлія Тимошенко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram