ГоловнаПолітика

Рада відправила Виборчий кодекс на доопрацювання

У Зеленського побачили в новому кодексі низку положень, що суперечать Конституції.

Рада відправила Виборчий кодекс на доопрацювання
Фото: Анна Стешенко

Виборчий кодекс, прийнятий Верховною Радою VIII скликання і заветований президентом Володимиром Зеленським, спрямований на доопрацювання, терміни його розгляду комітетами збільшені до 90 днів.

"За" проголосували 270 депутатів, "проти" - 1, утрималися - 37, не голосували 74, повідомляє Ліга.нет.

Законопроєкт передбачає скасування мажоритарної частини виборчої системи і введення пропорційної системи з відкритими списками.

На думку президента, законопроєкт містить положення, що суперечать Конституції. Зокрема, у Зеленського побачили в новому кодексі "фактичне збереження складової, характерної для пропорційної виборчої системи із закритими списками".

Раніше глава парламенту Дмитро Разумков анонсував, що Верховна Рада прийме новий закон про вибори народних депутатів за пропорційною системою. Однак, за словами Разумкова, на доопрацювання минулого або розробку нового кодексу, так чи інакше знадобиться час.

Нагадаємо, Виборчий кодекс був прийнятий попереднім складом Верховної Ради в липні 2019 року. Чинний президент ветував його через «положення, що суперечать Конституції».

Один з лідерів «Слуги народу», народний депутат Олександр Корнієнко в інтерв'ю LB.ua заявив, що Виборчий буде переглядатися, зазначивши, що партія має намір радикально міняти цю систему.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram