ГоловнаПолітика

Україна не дозволить Росії розіграти карту з "федералізацією", - Данилюк

"Ми не хочемо, щоб "особливий статус" став інструментом для тиску на внутрішню політику".

Україна не дозволить Росії розіграти карту з "федералізацією", - Данилюк
Александр Данилюк
Фото: Пресс-служба Кабмина Украины

Україна не хоче, щоб "особливий статус" для окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО) був інструментом для тиску на внутрішню політику країни.

Про це заявив секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Данилюк в інтерв'ю іспанській газеті El Pais.

Данилюк зазначив, що одним із найбільш спірних моментів є так званий "особливий статус Донбасу". У цій концепції існують різні інтерпретації сторін конфлікту, за якими ведуться переговори в Мінську під егідою ОБСЄ. Так, російські ЗМІ трактують "особливий статус" як автономію так званих "ДНР" і "ЛНР" або федералізацію, статус яких повинен бути закріплений у Конституції України. В українських медіа цей процес описують як "децентралізацію", яка не передбачає внесення змін до Конституції.

"Україна є суверенною і унітарною державою. Ми ніколи не погодимося, що хтось ззовні через «особливий статус» може впливати на наші рішення як суверенної країни, впливати на наші внутрішні та зовнішньополітичні напрями або на наші союзи. Це рішення нашого народу, і ми не хочемо, щоб "особливий статус" став інструментом для тиску на внутрішню політику незалежної держави", - наголосив секретар РНБО.

Данилюк переконаний, що Росія намагається розіграти карту з "федералізацією".

"Однозначно - це спосіб дестабілізації і поділу країни на дві частини. Наша відповідь - ні! Цей варіант не пройде", - підкреслив секретар РНБО.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram