ГоловнаПолітика

Кучма в Мінську висунув вимоги України для реалізації "формули Штайнмайєра"

Російські учасники ТКГ вимагали закріпити "формулу Штайнмайєра" на папері.

Кучма в Мінську висунув вимоги України для реалізації "формули Штайнмайєра"
Фото: president.gov.ua

Представник України в Тристоронній контактній групі Леонід Кучма заявив, що українська сторона не має принципових заперечень щодо "формули Штайнмаєра". Однак її реалізація можлива у випадку виконання низки умов.

Про це повідомила прессекретар Кучми Дарка Оліфер.

"Реалізація цієї формули можлива тільки за умови виконання таких пунктів: повне припинення вогню; забезпечення ефективного моніторингу СММ ОБСЄ на всій території України; виведення з території України збройних формувань, іноземних військ і військової техніки; розведення сил і засобів вздовж всієї лінії зіткнення; забезпечення роботи Центральної виборчої комісії України, українських політичних партій, ЗМІ та іноземних спостерігачів; встановлення контролю над непідконтрольною Україні ділянкою українсько-російського кордону та виконання інших пунктів, передбачених українським і міжнародним законодавством і Мінськими угодами", - пояснила Оліфер у фейсбуці.

Вона додала, що українська сторона підтвердила готовність до розведення сил і засобів в районі Золотого і Петровського. Але російська сторона заблокувала визначення можливої дати розведення, наголосила прессекретар Кучми.

Крім того, в Мінську досягли "значного прогресу" щодо майбутнього обміну полоненими.

Раніше представник Росії в ТКГ Борис Гризлов заявив, що українська сторона ТКГ із врегулюванню на Донбасі на засіданні в Мінську зірвала домовленості радників лідерів країн "нормандської четвірки", відмовившись закріпити "формулу Штайнмайєра" на папері.

Раніше міністр закордонних справ Вадим Пристайко заявив, що Україна погодила врегулювання ситуації на Донбасі за "формулою Штайнмайєра", яка передбачає можливість проведення виборів до передавання контролю над кордоном.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram