ГоловнаПолітика

Порошенко не прийшов на допит у ДБР

Бюро розслідує скаргу суддів ОАСК, які прийняли рішення на користь Коломойського.

Порошенко не прийшов на допит у ДБР
Фото: Макс Требухов

Депутат Верховної Ради, колишній президент Петро Порошенко не прийшов на допит у Державне бюро розслідувань.

Про це розповів журналістам біля ДБР його адвокат Ігор Головань.

"У телеграм-каналах, інтернеті пішла інформація, що знову викликають Петра Порошенка, знову повістка... Відповідно до закону, повістку вручають за три дні до дати явки. За тим самим кодексом перший день не враховується. Відповідно, якщо повістка датована третім числом, а виклик на шосте число, то цей триденний термін порушено", - пояснив адвокат.

"Тому, беручи участь у цих веселих заходах, я сьогодні з'явився, подав документ, де описав, що повістка оформлена з порушенням термінів. Відповідно до закону, це є поважною причиною неявки", - додав Головань.

За його словами, сьогоднішній допит повинен був стосуватися втручання в діяльність судових органів. Справа пов'язана з заявою суддів Окружного адмінсуду Києва у справі Приватбанку.

Головань повідомив, що це п'ята справа, в рамках якої Порошенка викликали як свідка.

Нагадаємо, 18 квітня колегія суддів у складі Ігоря Качура, Володимира Келеберди і Віталія Амелехіна за позовом Коломойського визнала націоналізацію банку незаконною.

Увечері того ж дня Порошенко на засіданні РНБО попросив керівництво Генпрокуратури України і Служби безпеки України вивчити можливість притягнення суддів до кримінальної відповідальності. Також президент висловився за якнайшвидше кваліфікаційне оцінювання суддів Окружного адмінсуду Києва.

Судді у відповідь звернулися до Генпрокуратури і Держбюро розслідувань з проханням розпочати кримінальне провадження щодо Порошенка. Судді угледіли в діях президента, міністра юстиції та голови НБУ ознаки втручання в діяльність суду (ч. 2 ст. 376 КК), узурпації судової влади (ч. 1 ст. 109 КК) і незаконного впливу на голову Вищої кваліфкомісії суддів (ч. 2 ст. 344 КК).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram