ГоловнаПолітика

СЗР слід перейменувати в Центральне управління розвідок, - ексголова ГУР

"Служба зовнішньої розвідки - калька з російської СВР і є рудиментом радянських часів".

СЗР слід перейменувати в Центральне управління розвідок, - ексголова ГУР
Александр Скипальский
Фото: Макс Левин

Українські розвідувальні служби, як і раніше, є "калькою" радянських і російських органів розвідки. Про це під час круглого столу "Як посилити розвідувальні органи України" в Інституті Горшеніна заявив віцепрезидент Центру стратегічних досліджень та аналізу, начальник Головного управління розвідки Міноборони України (1992 - 1997), заступник голови СБУ (2007) Олександр Скіпальський.

"Перш за все, необхідно позбутися шлейфу ще тієї, "совкової" архітектури розвідок - починаючи з назв і закінчуючи організаційними формами. Багато хто говорить про перехід на стандарти НАТО, але ніхто не замислюється над тим, що українська розвідка, по суті, як і раніше, є "калькою" російської розвідки. Наприклад, Служба зовнішньої розвідки - калька російської СВР і є рудиментом радянських часів. Чому частина підрозділів нашої розвідки називаються управліннями, а частина - службами? Це наслідок використання моделі російських розвідок. З огляду на це, ми пропонуємо перейменувати Службу зовнішньої розвідки в Центральне управління розвідок і створити окремі відомчі підрозділи конкурентної розвідки замість СЗР", - сказав Олександр Скіпальський.

За словами експерта, сьогодні на ефективні розвідувальні органи за кордоном, крім функції інформаційного забезпечення, покладають самостійне проведення активних таємних акцій, інформаційних операцій і поведінкової війни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram