ГоловнаПолітика

Член Синоду ПЦУ пророкує церкві Філарета долю маргінальної секти

Архієпископ Євстратій вважає, що патріарх хоче принизити митрополита Епіфанія.

Член Синоду ПЦУ пророкує церкві Філарета долю маргінальної секти
Евстратий Зоря
Фото: Макс Требухов

Член синоду Православної церкви України, архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій (Зоря) пророкує церкві Філарета (Денисенка) долю маргінальної секти.

Про це йдеться в фейсбуці архієрея.

Він нагадав, що Київський патріархат і Українська автокефальна православна церква, що увійшли в ПЦУ разом з частиною УПЦ Московського патріархату, майже три десятиліття розвивалися з ідеєю про те, що Вселенський патріарх рано чи пізно підтримає ідею незалежності української церкви.

У 2018-2019 роках ці надії втілилися в життя, і церква Філарета навряд чи може розраховувати на другий томос про автокефалію.

"Фактично він пропонує будувати нову структуру, яка триматиметься винятково на його особистій волі і без нього буде абсолютно не життєздатна, не матиме жодної перспективи стати визнаною помісною церквою, коли така церква вже є, і саме їй зараз опонує патріарх Філарет", - написав Євстратій.

Ба більше, архієпископ вважає, що Філарет таким чином стає союзником Російської православної церкви в боротьбі проти ПЦУ.

"Єдина зрозуміла перспектива «нового патріархату» - це або перетворитися на маргінальну секту (на кшталт численних «істинно-православних» юрисдикцій), яка існує сама для себе і ніякої суспільної ролі не відіграє; або рано чи пізно об'єднатися з Православною церквою України ... ніякого реального бачення майбутнього для новоствореного патріархату немає. Є тільки сьогоднішній тактичний розрахунок - сподіваючись на свій вплив і авторитет розділити ПЦУ, об'єднати навколо себе велику її частину, показати митрополиту Епіфанію, що він - ніхто, і потім з позиції сильного диктувати умови Константинополю", - вважає Євстратій.

Нагадаємо, 20 червня в Києві було відновлено Українську православну церкву Київського патріархату на чолі з Філаретом. Разом з ним від ПЦУ відкололися два архієреї з Росії - архієпископ Білгородський і Обоянський Іоасаф (Шибаєв) і єпископ Валуйський Петро (Москальов).

Цього ж дня було обрано ще двох майбутніх єпископів УПЦ КП - архімандрита Андрія Маруцака та ієромонаха Іллю Зеленського.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram