ГоловнаПолітика

Колишній охоронець Яроша записав звернення з російської колонії

"Тримають мене на ШІЗО ... виправлятися не збираюся".

Колишній охоронець Яроша записав звернення з російської колонії
Александр Шумков
Фото: - FreeShumkov / Facebook

Український солдат Олександр Шумков, якого викрали в Україні, вивезли в Росію і за звинуваченням в участі в "Правому секторі" засудили до чотирьох років колонії загального режиму, записав відеозвернення.

Його на своїй сторінці в фейсбуці розмістила тітка політв'язня Людмила Шумкова.

"Я тут вже тижнів зо три, як прибув в колонію 4 міста Торжок Тверської області. Прибуття було досить жорстке, але нічого - тримаюся ... Я тут є особливо небезпечним для російської влади - тому тримають мене в ШІЗО - штрафний ізолятор, іншими словами карцер ... Один із співробітників оперативних мені сказав таку фразу, прочитавши листи, які я отримую, мовляв, всі ці листи не сприяють твоєму виправленню. Ну, просто смішно, я виправлятися не збираюся", - сказав Шумков.

29-річний політв'язень підкреслив, що його ідеї і переконання тільки зміцнюються. Шумков подякував усім, хто займається його долею і допомагає його рідним.

Як повідомив Укрінформ, українець Олександр Шумков, засуджений в Росії до 4 років загального режиму у справі "Правого сектора", був побитий співробітниками СІЗО-1 в Твері під час етапування в колоні, а потім і в тверській виправній колонії-4 в Торжку. Про це політв'язень повідомив адвокату Роману Лизлову.

22 квітня Шумкова відвідала адвокат "Громадського вердикту" Ірина Бірюкова. Вона повідомила, що Шумкова повторно відправили в ШІЗО на 14 діб - приводом для цього послужило те, що він зняв куртку, коли голився і вмивався в камері.

Правозахисники звернулися зі скаргою в Торжокський міський суд в зв'язку з накладеними на Шумкова стягненнями.

Екс-охоронець народного депутата Дмитра Яроша херсонець Олександр Шумков зник в кінці серпня 2017 року. Справу про його викрадення розслідувало ГУ НП в області, а з 3 жовтня 2018 року підслідність визначена за Головним слідчим управлінням СБУ.

4 грудня 2018 року в Севському суді Брянської області РФ оголосили вирок українському військовослужбовцю херсонцю Олександру Шумкову - його засудили до чотирьох років загального режиму. У російському СІЗО його тримали з серпня 2017 року за участь в «екстремістських організаціях» (в «Правому секторі») на території України. У СІЗО він оголошував голодування.

Сім'я Шумкова збирає кошти на адвоката для підготовки подання скарги в Європейський суд з прав людини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram