ГоловнаПолітика

Лондон розробив законопроект, що посилює санкції проти РФ

Мета законопроекту - мотивувати Росію на припинення дій з дестабілізації України.

Лондон розробив законопроект, що посилює санкції проти РФ
Фото: facenews.ua

Уряд Великобританії розробив законопроект, який дозволить Лондону і після Brexit зберегти санкції проти Росії, що діють нині по лінії Євросоюзу, передає "Інтерфакс-Україна".

Сама мета законопроекту - "мотивувати Росію на припинення дій з дестабілізації України", йдеться в пояснювальному меморандумі для британського парламенту, оприлюдненому в середу на сайті уряду в Лондоні, повідомила Deutsche Welle.

У документі зазначено, що підготовлені урядом заходи за фактом замінять нинішні в рамках законодавства Євросоюзу. Однак вони містять низку серйозних відмінностей. Наприклад, уряд Лондона пропонує ввести кримінальну відповідальність за порушення режиму санкцій з Росією і карати за порушення торгових санкцій штрафом або позбавленням волі на термін до 10 років.

Також законопроектом передбачається можливість внесення до списку санкцій конкретних осіб без розголосу цього факту. Законодавство ЄС такої можливості не передбачає.

Ці санкції Великобританії проти Росії будуть обов'язковими до виконання не тільки на території країни. Британські піддані зобов'язані їх дотримуватися навіть за кордоном.

Крім того, повноваження з контролю за виконанням санкцій діятимуть і на британських морських суднах у міжнародних або іноземних водах, і на іноземних суднах у міжнародних водах.

З метою контролю за дотриманням торгового ембарго відносно Криму або заборони на поставки в Росію військової продукції або товарів подвійного призначення британські військові зможуть зупиняти й обшукувати іноземні судна з "використанням обґрунтованої сили" і конфіскувати заборонені товари.

Нагадаємо, 11 квітня 2019 року 27 держав-членів ЄС і Британія узгодили відтермінування Brexit до 31 жовтня 2019 року.

Прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей заявляла, що країна може завершити процес виходу з ЄС до 22 травня - до виборів в Європарламент.

Спочатку вихід Великобританії з ЄС було заплановано на 29 березня 2019 року, але парламент тричі голосував проти угоди щодо "Брекзиту", а також відхилив проведення нового референдуму і вихід з Євросоюзу без угоди.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram