ГоловнаПолітика

Україна закликала ПАРЄ припинити спроби повернути делегацію Росії через репресії в Криму

Делегація України в ПАРЄ просить захистити кримських татар в анексованому Криму.

Україна закликала ПАРЄ припинити спроби повернути делегацію Росії через репресії в Криму
Фото: Артем Атаманюк

Українська делегація в ПАРЄ (Парламентська асамблея Ради Європи) у зв'язку з затриманням окупантами Криму близько 20 кримських татар звернулася до генерального секретаря Ради Європи Турбйорн Ягланда та президент ПАРЄ Ліліан Марі Паск'є з проханням використовувати наявні механізми для захисту прав корінного населення півострова і вимогою зупинити спроби відновлення делегації Росії в ПАРЄ.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна

"Ми просимо керівників Ради Європи використовувати наявні в організації механізми для захисту прав корінного населення півострова і вимагаємо зупинити всі спроби безумовного відновлення російської делегації в ПАРЄ через продовження порушення Росією верховенства права і прав людини, які повинна відстоювати, перш за все, Рада Європи згідно зі статутними завданнями", - повідомив у четвер вранці народний депутат з фракції "Блок Петра Порошенка", голова української делегації в ПАРЄ Володимир Ар'єв на своїй сторінці Facebook.

За його словами, аналогічне звернення українська делегація направила комісарові Ради Європи з прав людини Дуні Міятович.

Звернення до Дуні Міятович
Звернення до Дуні Міятович

Голова української делегації в ПАРЄ також опублікував на своїй сторінці звернення до генерального секретаря Ради Європи і президента ПАРЄ.

Нагадаємо, 27 березня російські силовики в незаконно анексованому Сімферополі під час обшуків у будинках кримських татар затримали щонайменше 20 осіб.

У зв'язку з цим Міністерство закордонних справ України заявило протест. Київ висловив особливу стурбованість тим, що російська окупаційна влада знову обрала як привід для обшуків так звану "справу Хізб ут-Тахрір", яку вже використовували для фабрикації справ проти кримськотатарських активістів і їхніх подальших засуджень.

З 2014 року російська делегація в ПАРЄ позбавлена основних повноважень. На засіданні 9 жовтня 2018 року, як і в 2017 році, ПАРЄ не стала повертати Росії право голосу і відклала це питання на 2019 рік.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram