ГоловнаПолітика

Росія 10 днів зберігала повне мовчання після захоплення українських моряків

Інформація надходила "від кого завгодно, але тільки не від офіційних осіб".

Росія 10 днів зберігала повне мовчання після захоплення українських моряків
Фото: скриншот из видео

Офіційна Москва 10 днів зберігала повне мовчання після захоплення українських моряків.

Про це розповіла в інтерв'ю BBC військовий аташе посольства України в Москві Валерія Романова.

"Коли захопили цинічнj наших моряків, 10 діб ми не отримували жодної відповіді. Хоча мною як аташе з питань оборони були спрямовані певні ноти на адресу міністерства оборони Росії, посольством України були спрямовані певні ноти на адресу міністерства закордонних справ Росії. 10 днів вони зберігали абсолютно повне мовчання, що, в принципі, суперечить Віденській конвенції про консульські зносини від 1963 року", - сказала Романова.

За її словами, інформація про долю заарештованих моряків надходила "від кого завгодно, але тільки не від офіційних осіб".

"На всі мої запити міністерство оборони [Росії] відповіло дуже, як на мене, цинічно: що це питання не належить до їхньої компетенції. Я розумію, що так, захоплення здійснювали ФСБ РФ, прикордонна служба ФСБ РФ, але стоїть питання про військовополонених, про захоплення наших трьох українських суден - і жодної чіткої відповіді щодо цього питання ми не отримали", - сказала Романова.

За її словами, російська влада дуже чітко дала зрозуміти, що не хоче, щоб президент Петро Порошенко міг використовувати звільнення моряків у своїй передвиборній кампанії.

"Тому я не думаю, що російська влада піде на будь-який обмін полоненими до будь-яких результатів виборів, на жаль", - сказала аташе.

Нагадаємо, що відмова Росії звільнити українських моряків призвела до того, що західні країни ввели проти неї додаткові індивідуальні санкції.

Управління Верховного комісара Організації Об'єднаних Націй (УВКПЛ ООН) визнало, що заарештовані Росією українські моряки можуть вважатися військовополоненими.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram