ГоловнаПолітика

Насірову повернуть 64 млн гривень із суми застави

Шевченківський райсуд зменшив заставу екс-голові ДФС зі 100 млн гривень до 36 млн гривень.

Насірову повернуть 64 млн гривень із суми застави
Суд почти втрое уменьшил залог Насирову
Фото: Без Табу

Шевченківський районний суд Києва зменшив заставу колишньому голові Державної фіскальної служби Роману Насірову зі 100 млн гривень до 36 млн гривень.

Про це повідомила прес-служба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури у Фейсбуці.

"4 березня 2019 за участю прокурорів САП у Шевченківському районному суді міста Києва відбулося чергове судове засідання по суті з розгляду обвинувального акта у кримінальному провадженні за обвинуваченням екс-голови ДФС України і керівника департаменту ДФС України, на якому було продовжено дію запобіжних заходів фігурантам справи", - йдеться в повідомленні.

Зазначають, що суд продовжив дію запобіжного заходу, але, з власної ініціативи, зменшив заставу для Насірова до 36 млн гривень - відповідно до розміру цивільного позову в кримінальному провадженні.

Наступне засідання призначено на 15:30 14 березня.

"Зазначимо, що на судовому засіданні 4 березня стороною обвинувачення не було зачитано жодної сторінки обвинувального акта", - додали в САП.

Нагадаємо, прокурори САП почали зачитувати повний текст обвинувального акта Насірова, що складається з 774 сторінок 7 грудня 2017 року. Голова САП Назар Холодницький говорив, що зачитування може затягнутися на два роки.

За версією слідства, Насіров причетний до так званої "газової схеми Онищенка". На думку детективів НАБУ, протягом 2015 року він ухвалив низку безпідставних і незаконних рішень про розстрочення сум платежів з рентної плати за користування надрами для компаній, задіяних у схемі, на загальну суму 2,019 млрд грн.

Насірова звинувачують у тому, що рішення ухвалювали заднім числом і без узгодження з Міністерством фінансів. Крім того, слідство стверджує, що він збрехав "Укргазвидобуванню" і Державній службі геології та надр про відсутність у цих компаній податкового боргу. Цим він приховав факт невиконання ними умов договорів про спільну діяльність у частині сплати ренти, що могло б стати підставою для розірвання договорів.

Обвинуваченим може загрожувати покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до шести років. Потерпілою виступає компанія "Укргазвидобування".

7 березня 2017 року Солом'янський суд заарештував Насірова на два місяці із заставою 100 млн гривень. 16 березня його дружина Катерина Глімбовська внесла заставу - і екс-голова ДФС вийшов із СІЗО.

21 січня ЦВК зареєструвала Насірова кандидатом у президенти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram