ГоловнаПолітика

Денісова летить у Швейцарію на 40-ву сесію Ради ООН

Омбудсмен візьме участь у дискусії про порушення прав українських військовополонених у Росії.

Денісова летить у Швейцарію на 40-ву сесію Ради ООН
Людмила Денисова
Фото: facebook/Людмила Денісова

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова їде у Швейцарію, де в рамках 40-ї сесії Ради ООН візьме участь у дискусії про порушення прав українських військовополонених і політичних заручників у Російській Федерації.

Про це вона повідомила на своїй сторінці у Фейсбуці.

"Буду і далі наполягати на тому, що трьом пораненим морякам необхідне кваліфіковане лікування, а не поверхове обстеження. РФ повинна поводитися з військовополоненими цілком відповідно до їхнього статусу і звільнити всіх відповідно до Женевської конвенції 1949 року", - підкреслила Денісова.

Омбудсмен нагадала, що понад 70 громадян України перебувають в ув'язненні на території РФ і тимчасово окупованого Криму. Їм не надається необхідна медична допомога, відсутні і належні умови утримання.

"Це є порушенням норм міжнародного гуманітарного права", - підкреслила Денісова.

Вона також розповіла, що виступить із двома заявами на інші теми.

"Перша стосується впливу зовнішнього боргу та інших пов'язаних з ним міжнародних фінансових зобов'язань держав на повну реалізацію прав людини, зокрема економічних, соціальних і культурних. Друга - присвячена темі катувань та інших жорстоких, нелюдських або принизливих для гідності видів поводження і покарання", - пояснила омбудсмен.

Нагадаємо, за даними МЗС, у Росії незаконно утримують понад 70 громадян України, у їх число не входять 24 українських військовослужбовців, які були захоплені РФ біля берегів Криму.

У січні Денісова запропонувала РФ написати пропозиції для списку на обмін заручниками.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram