ГоловнаПолітика

Близько 60% скарг на Україну в ЄСПЛ стосуються Криму і Донбасу, - секретар суду

Кількість позовів щодо Росії в рази менша.

Близько 60% скарг на Україну в ЄСПЛ стосуються Криму і Донбасу, - секретар суду
Фото: EPA/UPG

60% всіх скарг проти України, поданих у Європейський суд з прав людини в Страсбурзі, стосуються наслідків російської агресії на сході України і порушень прав людини в окупованому Криму. Про це повідомив секретар ЄСПЛ Родерік Лідделл, пише "Європейська правда".

"Усього в реєстрі суду на початок 2019 року перебувало 4369 індивідуальних скарг про події в Криму і на сході України, поданих проти України", - заявив Лідделл. Усього в суді зареєстровано 7267 скарг проти України. Це означає, що скарги, пов'язані з російською агресією, становлять близько 60% всього масиву "українських" справ.

Кількість скарг, в яких єдиним або другим відповідачем вказана Росія, суттєво менша. "Є близько 400 таких скарг", - зазначив секретар ЄСПЛ.

Відзначають, що за минулий рік кількість справ значно зросла. На початок 2018 року в Страсбурзі було зареєстровано близько 3800 скарг проти України і близько 240 скарг проти РФ.

Голова суду Гвідо Раймонд також повідомив, що ЄСПЛ розглядає низку справ "Україна проти Росії": "Зараз є п'ять міждержавних скарг, поданих Україною проти Росії. Дві з них розглядає Велика палата - щодо Криму і Східної України, ще три - в палатах суду".

Крім загальних скарг на порушення прав людини в окупованому Криму і на території ОРДЛО, суд розглядає справи про незаконне вивезення до Росії дітей із дитячих будинків на Донбасі; про політичних в'язнів і про напад Росії на українські військові кораблі в Чорному морі.

Нагадаємо, сьогодні стало відомо, що Держдума Росії планує викликати для бесіди представників компанії Google, оскільки окупований Росією Крим на картах компанії відзначений як українська територія.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram