ГоловнаПолітика

УПЦ МП збирається продовжувати користуватися Почаївською лаврою

"Рішення Мін'юсту не скасовує договір про користування від 2003 року".

УПЦ МП збирається продовжувати користуватися Почаївською лаврою
Фото: Вікторія Матола

В УПЦ Московського патріархату заявляють, що рішення Мін'юсту про скасування державної реєстрації про право користування на споруди Свято-Успенської Почаївської лаври не позбавляє чоловічий монастир УПЦ МП права ними користуватися.

Про це керівник юридичного відділу УПЦ (МП) протоієрей Олександр Бахов написав на своїй сторінці у Facebook.

"Почаївська лавра і надалі перебуватиме в законному і правомірному користуванні братії чоловічого монастиря Української Православної церкви", - написав він.

За його словами, на сьогодні договір від 2003 року про користування спорудами (храми, дзвіниця, келії тощо) Почаївської лаври чоловічим монастирем УПЦ (МП) є чинним і не скасованим".

"Звертаю увагу: рішення Мін'юсту про скасування державної реєстрації (виключення з реєстру запису про право користування на споруди Свято-Успенської Почаївської лаври не скасовує договір про користування від 2003 року. Водночас право користування, набуте до 2013 року, не підлягає обов'язковій державній реєстрації", - пояснив керівник юрвідділу.

Так, зазначив він, скасування державної реєстрації не позбавляє чоловічий монастир УПЦ (МП) права на користування спорудами Свято-Успенської Почаївської лаври.

Протоієрей Олександр Бахов також наголосив також, що рішення Мін'юсту може бути скасоване в судовому порядку.

Нагадаємо, антирейдерська комісія Мін'юсту скасувала державну реєстрацію права користування Української православної церкви (Московського патріархату) Почаївською Свято-Успенською лаврою, що в Тернопільській області, і передала її назад в управління Кременецько-Почаївському державному історико-архітектурному заповіднику.

Раніше поліція почала перевірку, ініційовану Мінкультом, про реєстрацію права користування Почаївською Лаврою за УПЦ МП. Справа розслідується за ч. 3 ст. 365-2 КК України (зловживання повноваженнями особою, яка надає публічні послуги).

Свято-Успенська Почаївська лавра розташована в однойменному місті Кременецького району Тернопільської області. Є найбільшим православним храмовим комплексом на Західній Україні і другим у країні після Києво-Печерської лаври.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram