ГоловнаПолітика

Мін'юст скасував передання Почаївської лаври УПЦ МП

Лавру повернули в управління Кременецько-Почаївському державному історико-архітектурному заповіднику.

Мін'юст скасував передання Почаївської лаври УПЦ МП
Фото: pochaiv.com.ua

Антирейдерська комісія Міністерства юстиції своїм рішенням скасувала державну реєстрацію права на використання Української православної церкви (Московського патріархату) Почаївської Свято-Успенської лаври в Тернопільській області і передала її назад у керівництво Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника.

Про це інформує прес-центр Мін'юсту.

"Комісія Мін'юсту на своєму засіданні задовольнила скаргу Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника, який просив скасувати рішення про державну реєстрацію права користування на комплекс споруд Свято-Успенської Почаївської лаври релігійною організацією "Почаївська Свято-Успенська лавра". Відповідний наказ Мін'юсту підписали сьогодні", - повідомила перший заступник міністра юстиції з питань державної реєстрації Олена Сукманова.

За її словами, комісія Мін'юсту дійшла висновку, що реєстратор порушив вимоги чинного законодавства при реєстрації права користування на комплекс споруд Свято-Успенської Почаївської лаври.

"Саме тому це рішення про державну реєстрацію було скасовано, а державному реєстратору, який його здійснив, блоковано доступ до державного реєстру прав на нерухоме майно", - зазначила заступник міністра.

Раніше повідомлялося, що поліція почала перевірку реєстрації права користування Почаївською лаврою за УПЦ МП. Ініціатором справи стало Міністерство культури, яке вважає порушеними свої права і інтереси.

Справа розслідується за ч.3 ст.365-2 КК України (зловживання повноваженнями особою, яка надає публічні послуги).

Нагадаємо, що Почаївська лавра є власністю України, але передана в користування Московському патріархату.

На початку листопада депутат Почаївської міської ради Тарас Паляниця оприлюднив документи державного реєстратора, який в 2018 році виконав рішення прем'єр-міністра Януковича від 2003 року і передав у користування заповідника до 2052 року шість об'єктів Почаївської Свято-Успенської лаври у Тернопільській області (собори, дзвіницю, келії, архієрейський будинок - всього 7 тис. квадратних метрів). Депутат продемонстрував виписку з Держреєстру, згідно з якою споруди Лаври записані на УПЦ МП до 1 січня 2052 року з правом пролонгації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram