ГоловнаПолітика

Порошенко зареєстрував у Раді поправки до Конституції

Вони закріплюють курс на ЄС і НАТО і забороняють базування ЧФ РФ у Севастополі.

Порошенко зареєстрував у Раді поправки до Конституції
Фото: Макс Требухов

Президент Петро Порошенко вніс у Верховну Раду обіцяний законопроект з поправками до Конституції. Вони закріплюють курс України на вступ до Євросоюзу і НАТО і забороняють базування Чорноморського флоту Росії в Севастополі.

Про це на погоджувальній раді парламенту в понеділок сказала представниця Президента Ірина Луценко.

"Сьогодні президент України зареєстрував зміни до Конституції в частині закріплення європейського і євроатлантичного курсу України. Зміни будуть внесені до статей 85, 102, 116, якими передбачена відповідальність Верховної Ради, президента і Кабміну щодо закріплення європейського і євроатлантичного напрямку", - заявила вона.

За її словами, також будуть внесені зміни в преамбулу і текст Основного закону щодо перебування військових формувань і баз на українській території в частині заборони базування ЧФ РФ.

"Ще один важливий момент. Пропонується внести зміни в частині перебування Чорноморського флоту на території України, на території АРК, що є українською територією. Відповідно, президентом буде запропоновано внести такі зміни", - додала вона.

Нагадаємо, в березні президент Петро Порошенко розпорядився підготувати проект поправок до Конституції, які закріплять устремління України до членства в НАТО і Європейському Союзі.

Торік Верховна Рада прийняла закон, згідно з яким вступ України в НАТО визначається як одна із засад зовнішньої політики. Його підтримали 276 народних депутатів, тоді як для зміни Конституції необхідно мінімум 300 голосів.

Курс на членство в НАТО прописано в законах "Про засади внутрішньої і зовнішньої політики" і "Про засади національної безпеки України". Військова доктрина України також передбачає розвиток Збройних Сил України за західними стандартами і досягнення сумісності зі збройними силами держав-членів НАТО.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram