ГоловнаПолітика

Аваков визначив "червоні лінії" в деокупації Донбасу

Міністр виключає можливість федералізації і відмови від Криму.

Аваков визначив "червоні лінії" в деокупації Донбасу
Фото: Влад Мусиенко

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков визначив принципові положення, які не можуть обговорюватися і бути предметом компромісів, в рамках своєї стратегії деокупацію Донбасу "Механізм малих кроків".

Їх опубліковано на сайті Міністерства внутрішніх справ.

Такими "червоними лініями", на думку Авакова, є унітарний державний устрій України, присутність українських прикордонників уздовж всього україно-російського кордону, українське громадянство жителів окупованих територій Донбасу після звільнення, а також стратегічне прагнення України до членства в Євросоюзі і НАТО.

Крім того, міністр зазначив, що не може бути предметом обговорення легітимізація анексії Криму і амністія для осіб, які вчинили тяжкі злочини.

Нагадаємо, Аваков представив свою концепцію деокупації Донбасу 7 червня на ІХ Національному експертному форумі Інституту Горшеніна.

Вона передбачає ухвалення законопроектів про амністію (під дію підпадають більшість жителів окупованій території і ті, хто бере участь у конфлікті. Амністія не торкнеться тих, у кого є "на руках кров". Проти них повинні бути відкриті кримінальні провадження, і ступінь відповідальності визначить закон) і про колаборантів; Розробку комунікаційної стратегії, яка пояснить громадянам плани дій влади; Залучення міжнародної миротворчої місії; Проведення деокупації за програмою "Механізм малих кроків".

Почати деокупацію Аваков запропонував з Горлівки або Новоазовського району.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram