ГоловнаПолітика

Засідання комітету з приводу закону про Антикорупційний суд перенесли на четвер

"Завтра в будь-якому випадку буде голосування комітету".

Засідання комітету з приводу закону про Антикорупційний суд перенесли на четвер
Фото: Макс Требухов

Засідання комітету Верховної Ради з питань правової політики і правосуддя, на якому повинні були розглядати законопроект про створення Антикорупційного суду, перенесли на четвер.

Про це в коментарі LB.ua заявив народний депутат фракції "Народний фронт", перший заступник голови комітету Леонід Ємець.

"Замість засідання комітету сьогодні о 14:30 буде засідання робочої групи щодо законопроекту про Антикорупційний суд у кабінеті в нашого голови. Завтра в будь-якому випадку буде голосування комітету, адже без рішення комітету ми не можемо виносити на голосування в цілому законопроект про Антикорупційний суд. А потім буде голосування за закон", - заявив він.

За словами Ємця, залежно від того, за яку редакцію норми про повноваження ради міжнародних експертів і право вето проголосує Рада, "ми отримаємо або справжній Антикорупційний суд, або ж фейковий".

"У разі створення фейкового суду прем'єр теж подасть у відставку, тоді активується 60-денний термін для формування нового уряду, що, в принципі, при цій коаліції неможливо. І тоді парламент піде на перевибори", - не відкидає він.

Ємець висловив надію, що "здоровий глузд переможе" і буде проголосовано такий закон, який врахує вимоги міжнародного співтовариства. "А нам не потрібно буде знову жити під час потрясінь і політичних змін", - додав він.

Нагадаємо, зараз справи, що їх розслідує Національне антикорупційне бюро і Спеціалізована антикорупційна прокуратура, розглядає Солом'янський райсуд Києва. Бюро неодноразово висловлювало незадоволення рішеннями цього суду і вимагало створити Вищий антикорупційний суд. За задумом, цьому суду будуть підслідні всі справи НАБУ і САП, а оскаржити його рішення можна буде лише у Верховному Суді.

Законопроект про створення Антикорупційного суду є критично важливою вимогою для отримання п'ятого траншу кредиту МВФ. 4 червня прем'єр-міністр Володимир Гройсман пригрозив відставкою, якщо Рада не ухвалить закон про Антикорупційний суд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram