ГоловнаПолітика

Євродепутат: МЗС Польщі викликало посла України через інцидент з Саакашвілі (оновлено)

Євродепутат пообіцяв порушити це питання на засіданні Європарламенту.

Євродепутат: МЗС Польщі викликало посла України через інцидент з Саакашвілі (оновлено)

Міністерство закордонних справ Польщі викликало посла України через ситуацію з Михайлом Саакашвілі.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

"До польського МЗС було викликано посла України в Польщі для дачі пояснень", - заявив польський євродепутат Яцек Саріуш-Вольський.

На його думку, українська влада не має законних підстав для заборони Саакашвілі в'їзду в Україну.

"Ми вважаємо, що це суперечило б усім європейським стандартам, які взяла на себе зобов'язання дотримуватися Україна згідно з Угодою про Асоціацію з ЄС", - сказав Саріуш-Вольський.

Євродепутат назвав дії української влади нецивілізованими й обіцяв порушити це питання на найближчому засіданні Європейського парламенту. Крім того, він зазначив, що справу Саакашвілі моніторять польський міністр закордонних справ Вітольд Ващиковський, міністр внутрішніх справ Маріуш Блащак, а також міністр інфраструктури Анджей Адамчик.

Оновлення. Речник МЗС України Мар'яна Беца через твіттер повідомила, що станом на 10:00 посол України не отримував виклик.

Оновлення. Пізніше сам Дещиця в своєму Twitter пояснив, що його не викликали в польське зовнішньополітичне відомство, але в нього були окремі зустрічі з партнерами з приводу громадян України, яким потрібна була допомога з виїздом з Польщі.

"У МЗС Польщі мене не запрошували. Ми були в контакті з польськими партнерами, сприяли громадянам України, які не могли вчасно виїхати з Перемишля", - написав Дещиця.

Він також додав, що в понеділок він бере участь у засіданні Організації з безпеки і співпраці в Європі.

Нагадаємо, з 14:00 неділі позбавлений громадянства України Михайло Саакашвілі намагався перетнути кордон. Спочатку він сів на поїзд "Перемишль - Київ", але "Укрзалізниця" відмовилася везти пасажира без документів. Тому через кілька годин Саакашвілі з прихильниками вирушили на пункт пропуску "Шегині" на автобусі. Там його знову затримали. Пункт пропуску був закритий під приводом повідомлення про мінування. В результаті близько 20:00 прихильники політика не витримали, прорвали оточення і в "коробочці" провели Саакашвілі на українську територію.

Під час інциденту постраждали 12 співробітників Національної поліції і 5 прикордонників.

Генпрокурор Юрій Луценко пообіцяв притягнути до кримінальної відповідальності організаторів незаконного перетину держкордону.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram