ГоловнаПолітика

МВС запропонувало змінити модель реєстрації місця проживання

В Україні може бути введена декларативна (повідомна) система.

МВС запропонувало змінити модель реєстрації місця проживання
Фото: info-ovir.com

Міністерство внутрішніх справ підтримує введення декларативної моделі реєстрації місця проживання. Це означає, що людина зможе зареєструватися на підставі заяви, не доводячи підстав для проживання в квартирі або будинку.

Про це заявила заступник міністра Тетяна Ковальчук.

"Система реєстрації повинна надавати людині можливості, а не обмеження. Реалізація прав повинна відбуватися не там, де стоїть штамп у паспорті, а безпосередньо за місцем проживання", - заявила вона на круглому столі в МВС, де обговорювали питання поліпшення системи реєстрації.

Нинішня система викривляє статистику, оскільки багато українців живуть не за місцем реєстрації, створює диспропорцію в наповненні місцевих бюджетів, обмежує доступ до адміністративних і медичних послуг.

Велика кількість внутрішньо переміщених осіб сильно посилила цю проблему.

Заступник голови ЦВК Жанна Усенко-Чорна, своєю чергою, наголосила, що питання реєстрації місця проживання особливо важливе напередодні чергових виборів 2019 року. "У нас буде близько 10 млн громадян України, які не зможуть скористатися своїм виборчим правом тому, що в них немає реєстрації. Ми сподіваємося на якнайшвидше вирішення цієї ситуації", - сказала Усенко-Чорна.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram