Карпати і децентралізація або що було у фокусі ІІ Форуму місцевого розвитку

Відгримів ІІ Форум місцевого розвитку. Упродовж трьох днів – з 23 до 25 червня – понад 400 учасників з України, Польщі, Угорщини, Румунії, а також представників ЄС на найвищому рівні обговорювали теми регіонального розвитку Карпат, децентралізації та роботу органів місцевого самоврядування.

Фото: надане Олександром Ганущиним

Форум місцевого розвитку об’єднує симпатиків Карпат

Центральною подією Форуму стала дискусія «Карпатська макрорегіональна стратегія: чи можемо творити нову якість співпраці в центрі Європи», участь в якій взяли голова Верховної ради України Андрій Парубій і Маршалок Сейму Республіки Польща Марек Кухцінський, перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства В’ячеслав Негода, віце-прем’єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе, заступник Міністра розвитку Республіки Польща Єжи Квєцінський. Це перше публічне обговорення потреби розробки та затвердження Європейською Комісією макрорегіональної стратегії ЄС для регіону Карпат та алгоритму реалізації цієї ініціативи. Керівники парламентів та представники профільним міністерств представили позицію центральних органів влади у питанні створення стійкої платформи просування ідеї поглиблення співпраці у Карпатах у рамках існуючих в ЄС інструментів.

24 червня. Ключова панельна дискусія Форуму «Карпатська макрорегіональна стратегія: чи можемо творити нову якість співпраці в
центрі Європи»
Фото: надане Олександром Ганущиним
24 червня. Ключова панельна дискусія Форуму «Карпатська макрорегіональна стратегія: чи можемо творити нову якість співпраці в центрі Європи»

Ідея макрорегіонального стратегічного планування розвитку в Карпатах має повне схвалення й у представників місцевого самоврядування. Є чітке розуміння, що коли разом візьмемося за справу, то зможемо вийти на фінансовий інструмент для вирішення загальних проблем усього Карпатського регіону.

Децентралізація у фокусі ІІ Форуму місцевого розвитку

Ще однією важливою темою для обговорення стала децентралізація. Адже цей процес і далі є одним з головних викликів для України, тож разом з нашими колегами з Європи ми ділилися враженнями, кращими практиками і планами на майбутнє.

Децентралізація, направду, - це чи не єдина реформа в Україні, яку можна назвати успішною. Нині понад 60% українців її підтримують. Ми на рівні обласної ради провели низку публічних обговорення щодо створення ОТГ у розрізі кожного району. Це дуже серйозний процес, до якого треба підходити з розумом, через ретельні обговорення.

Серед учасників ІІ Форуму голова Верховної ради України Андрій Парубій і Маршалок Сейму Республіки Польща Марек Кухцінський
Фото: надане Олександром Ганущиним
Серед учасників ІІ Форуму голова Верховної ради України Андрій Парубій і Маршалок Сейму Республіки Польща Марек Кухцінський
Загалом же під час Форуму відбулися більше 10 пленарних дискусій. Ми обговорили ряд питання транскордонної співпраці, децентралізації, місцевого та регіонального розвитку, сприяння малому та середньому бізнесу, енергоефективності та можливостей для розвитку місцевого самоврядування.

ІІ Форум місцевого розвитку за здоровий спосіб життя

Форум місцевого розвитку був багатий і на додаткові заходи. До прикладу, другий день ми розпочали з фітнес-старту. У забігу взяли участь керівники та депутати Львівської обласної ради, голови райрад карпатських регіонів, народні депутати України, заступник Міністра розвитку Республіки Польща Єжи Квєцінський, очільник Хмельницької обласної ради Михайло Загородний та інші учасники Форуму. Наша мета доволі проста – популяризація здорового способу життя.

Фото: надане Олександром Ганущиним
Ми лише вдруге проводили Форум місцевого розвитку і мені приємно, що вже цього року до Трускавця приїхало удвічі більше гостей. А склад учасників – спікери польського і українського парламентів, народні депутати, представники міністерств, дипломатичних відомств – свідчить, що Форум виходить на новий якісний рівень. За ці кілька днів ми змогли напрацювати дорожні карти роботи у багатьох напрямках. Усі ініціативи на різних рівнях – урядовому, законотворчому, місцевих рад – реалізовуватимемо упродовж наступного року, щоб представити їх уже влітку 2018-го. Тож уже від сьогодні починаємо підготовку до ІІІ Форуму місцевого розвитку! До зустрічі 22-24 червня 2018 року. Буде ще цікавіше!

Довідка:

Уперше Форум місцевого розвитку у Трускавці відбувся у 2016 році. Тоді на Львівщину завітало понад 150 учасників, серед яких очільники обласної влади та органів місцевого самоврядування, парламентарі, маршалки прикордонних воєводств, представники профільних комітетів ВРУ, дипломатичного корпусу, неурядових організацій, а також міжнародних фондів і програм. Головною подією Форуму стала двостороння зустріч голови Верховної Ради України Андрія Парубія та Маршалка Сейму Республіки Польща Марека Кухцінського, а також робоча зустріч парламентських делегацій Верховної Ради України та Сейму Республіки Польща.

Олександр Ганущин Олександр Ганущин , Голова Львівської обласної ради (2015-2020)
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram