ГоловнаПолітика

Російська газета знайшла в Запоріжжі однополчанина Грушника, який керував доставкою "Бука" на Донбас

Міжнародна експертиза підтвердила голос російського полковника на записі СБУ про збитий "Боїнг".

Російська газета знайшла в Запоріжжі однополчанина Грушника, який керував доставкою "Бука" на Донбас
Дубинский с Охлобыстиным в Донецке, декабрь 2014 года

Російському журналісту вдалося розшукати людину, яка підтвердила, що на записі СБУ про "Боїнг" звучить саме голос російського полковника Сергія Дубинського, якого вважають відповідальним за перевезення "Бука", який збив "Боїнг" MH17.

Про це йдеться в розслідуванні Павла Канигіна для Нової газети.

Лідер самооборони Запоріжжя і ветеран бойових дій в Афганістані Сергій Тіунов впізнав у "Хмурому" свого колишнього товариша зі служби. В ексклюзивному інтерв'ю "Новій газеті" Тіунов повідомляє, що дружив з колишнім головою "ГРУ ДНР" Сергієм Дубинським і обговорював з ним наслідки катастрофи МН17.

У кінці 1980-х Тіунов і Дубинський проходили службу в розвідувальній роті 181-го полку в Афганістані. У перші місяці війни на Донбасі завдяки знайомству з Дубинським Тіунов зміг вивезти з полону в Донецьку кілька десятків українських солдатів.

Тіунов заявляє, що побоюється за життя Дубинського, який є, за його словами, ключовим свідком у справі про катастрофу МН17 і може пролити світло на обставини трагедії, назвати тих, хто віддавав наказ атакувати пасажирський лайнер - і несе безпосередню відповідальність за загибель людей.

Записавши розмову з Дубинським, журналіст попросив експертів з аналізу мови з Інституту нейрології та фізіології  Гетеборгського університету в Швеції (Institute of Neuroscience and Physiology, University of Gothenburg) звірити запис із записом СБУ.

Повідомляється, що аналіз проведено в лабораторії Voxalys (здійснює криміналістичні експертизи на замовлення прокуратури, поліції та судів Швеції) методом "сліпого тесту" без занурення в контекст і відповідно до інструкцій Міжнародної асоціації криміналістичної фонетики і акустики (IAFPA). Експерти не знали, коли, кому і з якого приводу говорилося те, що надали їм в якості матеріалів для дослідження. Керував дослідженням криміналіст-аналітик і член виконкому IAFPA Йонас Лінд.

Витративши 10 днів на дослідження, експерти підготували криміналістичний висновок, в якому повідомили, що записи становлять невелику, але достатню для висновку кількість матеріалу. Результати їх дослідження підтримують гіпотезу про те, що порівнювані голосові зразки належать одній і тій самій людині.

Нагадаємо, в лютому міжнародна група розслідувань Bellingcat назвала ім'я людини, що контролювала транспортування на Донбас пускової установки ракетного комплексу "Бук", з якого  збито малайзійський боїнг MH17.

Відповідно до опублікованого докладу, за транспортування "Бука" відповідав відставний російський генерал-майор Сергій Дубинський, раніше відомий як боєць збройних сил так званої "Донецької народної республіки" "Хмурий".

На початку березня Bellingcat випустила нову доповідь, в якій аналізуються п'ять дзвінків російського офіцера Сергія Дубинського, відомого як "Хмурий", опубліковані Службою безпеки України та Міжнародною слідчою групою. Автори доповіді, спираючись на ці дані, стверджують, що особистість Дубинського-Хмурого і його причетність до катастрофи "встановлено однозначно".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram