ГоловнаПолітика

Гройсман прогнозує підвищення ціни вугілля для ТЕС в разі припинення поставок з ОРДЛО

Антикризовий енергетичний штаб розгляне доцільність введення надзвичайного стану в енергетиці.

Гройсман прогнозує підвищення ціни вугілля для ТЕС в разі припинення поставок з ОРДЛО
Фото: kmu.gov.ua

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман прогнозує підвищення ціни вугілля в тарифі ТЕС удвічі - до 3 тис. гривень за тонну - в разі повної відмови від постачань із тимчасово неконтрольованих територій Донецької і Луганської областей і переходу на його імпорт.

Про це він заявив протягом зустрічі із прем'єр-міністром Молдови Павлом Філіпом.

"Для того, щоб провести модернізацію, необхідні час і мільярди. І така модернізація проводиться, і питома вага такого вугілля (антрациту) буде знижена в середньостроковій перспективі, (але поки що) альтернативи вугіллю немає. Якщо хтось говорить про те, що треба задіяти формулу "Роттердам+" - я категорично проти цього, тому що це призведе до зростання ціни вугілля в тарифі майже удвічі. Сьогодні це 1 730 гривень/тонна, а "Роттердам" - це 95 доларів, плюс 10 доларів доставка, це близько 3 000 гривень/тонну", - сказав Гройсман.

Прем'єр також підкреслив, що антрацит із зони АТО є критично важливим для стабільності роботи енергосистеми України.

"24 млн тонн вугілля ми споживаємо для виробництва електроенергії і тепла, 9 млн із них - це антрацитна група. Антрацитове вугілля видобувають на території України, яка тимчасово не контролюється. Це той критичний обсяг, без якого ми сьогодні не можемо стабільно функціонувати", - зазначив прем'єр.

За його словами, в понеділок антикризовий енергетичний штаб розгляне доцільність введення (за рішенням Кабміну) надзвичайного стану в енергетиці.

Нагадаємо, раніше Гройсман заявив, що альтернативи вугіллю з непідконтрольних територій немає.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram