ГоловнаПолітика

Зміни в Конституцію в частині правосуддя опубліковано в офіційних ЗМІ

Закон набуде чинності через три місяці.

Зміни в Конституцію в частині правосуддя опубліковано в офіційних ЗМІ
Архив
Фото: facebook Игоря Мирошниченко

Офіційна газета Верховної Ради "Голос України" опублікувала закон про внесення змін у Конституцію в частині правосуддя.

Відповідні зміни передбачають реорганізацію Вищої ради юстиції у Вищу раду правосуддя (ВРП); позбавлення президента права створювати суди; закріплення за парламентом повноважень зі створення, ліквідації та реорганізації судів; позбавлення Ради повноважень призначати суддів безстроково та давати згоду на їхнє затримання й арешт з передачею повноважень до ВРП; позбавлення Президента, парламенту і з'їзду суддів права звільняти суддів Конституційного Суду - суддя може бути звільнений тільки за рішенням не менш ніж двох третин складу КС.

Цей закон підвищує мінімальний вік для заняття посади судді з 25 до 30 років і при цьому вводить систему конкурсного відбору для призначення суддів.

Також збільшується термін повноважень генерального прокурора з 5 до 6 років, але йому заборонено займати цю посаду два терміни поспіль.

Зміни також передбачають введення інституту конституційної скарги (скарги на суперечності Основному закону застосованого в кінцевому судовому рішенні закону в разі вичерпання всіх інших національних засобів правового захисту) і дозвіл КС визначати конституційність запропонованих для винесення на всеукраїнський референдум за народною ініціативою питань (за зверненням президента чи не менш ніж 45 депутатів Ради).

Усі ці зміни набудуть чинності через три місяці з наступного дня після опублікування закону.

Окрім того, в Конституції буде закріплено можливість визнання Україною юрисдикції Міжнародного кримінального суду (Гаага, Нідерланди), однак це положення набуде чинності через три роки з наступного дня після опублікування закону.

Нагадаємо, це вже шоста зміна Конституції України, прийнятої 1996 року.

2004 року в результаті конституційної реформи було внесено поправки, які послаблювали владу президента.

2010 року Конституційний Суд скасував цю реформу і повернув Конституцію 1996 року. 2011 року в Конституцію внесли поправки, що продовжили термін повноважень Верховної Ради і місцевих рад з 4 до 5 років.

2013 року в Конституцію внесли поправки, що розширили повноваження Рахункової палати в частині контролю за надходженнями до державного бюджету, скасовані в результаті конституційної реформи 2010 року.

На початку 2014 року Верховна Рада проголосувала за повернення до Конституції України в редакції 2004 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram