ГоловнаПолітика

Україна і ЄС підписали угоду про виділення €97 млн на децентралізацію

Гроші підуть на створення центрів адміністративних послуг та навчання місцевої влади

Україна і ЄС підписали угоду про виділення €97 млн на децентралізацію
Фото: facebook.com/zubko.gennadiy

Україна і Європейський Союз у п'ятницю, 22 квітня, підписали угоду "U-LEAD з Європою: програми для України з питань розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку", яка передбачає виділення €97 млн на децентралізацію.

Документ підписали віце-прем'єр, міністр регіонального розвитку України Геннадій Зубко і керівник групи підтримки України ЄК Пітер Вагнер.

Угода складається з двох компонентів.

Перший реалізовуватиме Німецьке товариство з міжнародного співробітництва (GIZ). У його рамках передбачається навчання місцевої влади на всіх рівнях; проведення тематичних консультацій, з питань, пов'язаних із регіональним економічним розвитком, інвестиціями, надання послуг у відповідних сферах; навчання з етики та сумлінності влади всіх рівнів з метою підвищення інституційної спроможності державних службовців; навчання з управління проектним циклом; підтримка консультаційного діалогу з громадянами та іншими зацікавленими сторонами.

Другий реалізовуватиме Шведське агентство міжнародного розвитку та співробітництва (SIDA). Він передбачає реконструкцію центрів адмінпослуг і закупівлю обладнання; навчання персоналу; проведення інформаційних кампаній про діяльність місцевих органів влади.

Програму фінансують Євросоюз - 60 млн євро, Німеччина - 6 млн євро, Швеція - 30 млн євро, Польща - 1 млн євро.

Програма децентралізації - це друга програма для України, ухвалена у 2015 році Єврокомісією. У липні минулого року Євросоюз вирішив виділити 110 млн євро на розвиток підприємництва в Україні.

Ці програми - частина зобов'язань ЄС і європейських фінансових інститутів, які обіцяли Україні понад 12 млрд євро у вигляді грантів і кредитів для макрофінансової стабілізації та процесу реформ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram