ГоловнаПолітика

Гройсман закликав НАЗК перевірити ситуацію з офшорами міністра фінансів

Олександр Данилюк запевняє, що забув вийти з керівництва компаній.

Гройсман закликав НАЗК перевірити ситуацію з офшорами міністра фінансів
Александр Данилюк
Фото: zn.ua

Нацагентство з запобігання корупції має перевірити, чи порушив міністр фінансів Олександр Данилюк закон, не вказавши у декларації посади в офшорних компаніях, заявив прем'єр Володимир Гройсман в рамках години запитань до уряду в парламенті.

"Я вважаю, що міністр мусить дати вичерпну відповідь. Якщо ця відповідь порушуватиме закон, він мусить прийняти сам власне рішення. Я б хотів, щоб Нацагентство запобігання корупції розібралося з цим питанням. Питання не у відставці. Питання в тому, що якщо було порушення, якщо були зловживання і корупція, то за це треба відповідати. Я чекаю від органу перевірки даних, які мають вказувати у декларації, тоді я зможу зробити висновки", - сказав Гройсман.

Скандал з офшорами Данилюка виник після того, як журналісти програми "Схеми" отримали виписки з офіційного реєстру компаній Кіпру, згідно з якими міністр фінансів залишається директором кіпрських компаній Rurik Real Estate Investment Ltd і Hogsmill Investment Ltd, які у свою чергу засновані офшором з Кайманових островів Rurik Real Estate Investment Limited. При цьому Данилюк у своїй декларації це не згадав.

Сам Данилюк 21 квітня у своєму фейсбуці визнав помилки у декларації і пообіцяв внести зміни.

"Я не займався бізнесом з моменту переїзду в Україну у 2010 році, а отже, не мав і не маю конфлікту інтересів під час перебування на держслужбі. Але, згідно з отриманою інформацією, я досі залишився формально директором у трьох компаніях - дві компанії в Кіпрі і одна на Кайманових островах. Вони входили до групи компаній, якою я керував як один із директорів - тобто як найманий менеджер діяв в інтересах інвесторів. Я дав інструкції стосовно виведення мене з керівних посад - і мої колишні партнери разом з юристами завершують відповідні процедури. Я не задекларував ці компанії відразу, адже вірив, що мої партнери вивели мене з керівного складу цих структур ще у 2010 році", - написав він.

Нагадаємо, 40-річний Данилюк перейшов на роботу міністром фінансів з посади заступника голови Адміністрації президента, на яку був призначений у вересні 2015 року.

Володіє п'ятьма мовами, закінчив Київський інститут інвестиційного менеджменту, отримав ступінь МВА. Працював в українській інвестиційній компанії "ТЕКТ" і американській - Western NIS Enterprise Fund. У 2002-2005 роках був консультантом міжнародної консалтингової компанії McKinsey&Company у Лондоні і Москві. А з 2006-го по 2010 рік, як свідчить офіційна біографія, - гендиректором інвестфонду Rurik Real Estate Investment Limited у Лондоні. У 2010 році Олександр Данилюк очолив Координаційний центр з упровадження економічних реформ при Адміністрації президента Януковича. З липня 2014 року став представником президента Петра Порошенка у Кабміні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram